Nyhedsbrev 33

Læs mere om den nye økonomiske situation og konsekvenser.

Kære alle,

Hermed en opfølgning på sidste uges møder. Rektor viste i onsdags (den 27/11) en figur med udviklingen af universitets indtægter og udgifter de sidste år (se nedenfor).

På institutmødet blev der spurgt ind til tallene, og jeg har nu efterfølgende fået 2 figurer hvor tallene er brudt ned på indtægts- og udgiftstyper (se nedenfor). 

 Indtægter 2014Udgifter 2014

Som det ses er de eksterne tilskud (herunder fondsmidler) således fortsat med at stige, ligesom lønningerne, hvorimod det især er finanslovsindtægterne, der er stagneret.

M.h.t. størrelsen af besparelserne på hovedområdeniveau lægges der op til en fordeling der tager udgangspunkt i omsætningen. For vores hovedområde, Health, hvis omsætning udgør 21% af hovedområdernes omsætning, medfører det en besparelse i 2014 på mindst 21,1 mio. kr. og i 2015 yderligere 10 mio. kr., så den varige besparelse i alt som minimum bliver på 31,6 mio. kr. Der er dog nogen usikkerhed forbundet med disse tal. Besparelseskravene er baseret på fremskrivninger og prognoser, og budgettet for 2014 skal desuden først drøftes i Hovedsamarbejdsudvalget (HSU) den 13. december og på bestyrelsesmøde den 18. december. Først til januar, når det endelige regnskab for 2013 foreligger, og vi har et budget for 2014, kender vi den konkrete økonomiske situation for hovedområdet. Og som tidligere nævnt er planen at budgetterne udmeldes til institutterne den 10. januar.

På Institut for Biomedicin har det de sidste par år været udfordrende at få instituttets indtægter og udgifter til at balancere, og den seneste prognose for hele 2013, baseret på de første 3 kvartaler, lyder på et underskud på ca. 4 mio. kr. De eksterne bevillinger er steget de sidste par år (prognosen for 2013 lyder på ca. 114 mio., sammenlignet med ca. 101 mio. i 2012 og ca. 89 mio. i 2011). Antallet af ansatte (VIP og TAP), betalt af institutmidler har været på nogenlunde samme niveau de sidste par år – i 2013 er denne udgift ca. 105 mio. Når man dertil tilføjer at vores institut er kendetegnet ved at have relativt mange og dyre kvm (laboratorier og dyrestalde), og at nybyggeriet og renoveringen af Bartholin- og Anatomi-komplekserne forventes at give stigende husleje, er forventningen desværre, at besparelseskravet for 2014 og de kommende år bliver særligt hårdt for os her på instituttet.

For at imødegå de øgede udgifter for universitetet og for institutterne i forbindelse med eksterne projektmidler har vi udarbejdet (og revideret på basis af høringssvar) retningslinier for fondsansøgninger. Fremover skal alle budgetter for større fondsansøgninger (over 1 mio kr) forbi institutlederen, som i hvert enkelt tilfælde vil vurdere hvorvidt og i hvilken udstrækning det er muligt at indarbejde afledte udgifter. Procedurerne træder i kraft ved årsskiftet.

Ansættelse af VIP og TAP i den kommende tid
Som følge af den usikre økonomiske situation vil vi i den kommende tid være meget restriktive ved ansættelse af nye medarbejdere. Dette gælder især når ansættelsen betales af institutmidler, men også ved fondsansættelser vil vi være tilbageholdende, indtil der i januar er mere klarhed over økonomien. Et egentligt kvalificeret ansættelsesstop vil sandsynligvis blive udmeldt senere.

Fine artikler fra instituttet

  • SERCA mutant E309Q binds two Ca2+ ions but adopts a catalytically incompetent conformation. Clausen JD, Bublitz M, Arnou B, Montigny C, Jaxel C, Møller JV, Nissen P, Andersen JP, le Maire M. EMBO J. 2013 Nov 22
  • Structural and functional characterization of two alpha-synuclein strains. Bousset L, Pieri L, Ruiz-Arlandis G, Gath J, Jensen PH, Habenstein B, Madiona K, Olieric V, Böckmann A, Meier BH, Melki R. Nat Commun. 2013;4:2575.
  • Leptin regulation of Hsp60 impacts hypothalamic insulin signaling. Kleinridders A, Lauritzen HP, Ussar S, Christensen JH, Mori MA, Bross P, Kahn CR. J Clin Invest. 2013 Oct 1.

Stort tillykke til forfatterne.

Ferie og særlige feriedage (samt mulighed for feriestatus på mit.au.dk)
Den 1. januar vil vi gøre status over uforbrugt ferie for medarbejderne på Biomedicin. Medarbejdere med uforbrugt ferie vil få varslet deres ferie til afholdelse i perioden fra 1. februar til 30. april 2014. Det gælder også for uforbrugte særlige feriedage (den 6. ferieuge).

Som noget nyt kan du tjekke status for din ferie på mit.au.dk. Du kan ikke selv ændre i din ferie, men skal henvende dig i dit lokale sekretariat, hvor du også kan få svar på eventuelle spørgsmål om din ferieafholdelse.

Sekretariatsbetjening
På grund af sygdom i sekretariatet er den meddelte flytning af medarbejdere fra Afdeling Syd (Anatomi) til Afdeling Øst (Bartholin) udskudt indtil videre. Lene Sloth fortsætter således med at arbejde i Afdeling Syd indtil vi har klarhed over situationen. Annette Kuhdahl og Zitta Glattrup er allerede begyndt at arbejde med opgaver fra Afdeling Syd, og det forventes, at de i løbet af kort tid vil få fast plads på sekretariatet i Syd, i takt med at sekretariatslokalerne udvides og renoveres.

Instituttets julefrokost
Løber af stablen fredag den 13/12 i Stakladen. Der er 293 tilmeldte (og der er plads til 300 uden at benytte de tilstødende lokaler).

Kandidater til Aarhus Universitets Forskningsfonds ph.d.- pris
Fonden vil i 2014 uddele 3 priser på hver 50.000 kr. Ph.d studerende, der har fået tildelt ph.d.  graden i 2013 og Ph.d.-studerende, som har indleverer deres afhandling i 2013, og som vil få tildelt graden senest 1. februar 2014, kan komme i betragtning. Forslag skal være motiveret og bør omfatte: Den ph.d.-studerendes navn, indskrivningsdato, dato for tildeling af graden, relevante aktiviteter (evt. med henvisning til vedlagt CV, herunder referencer, præsentationer ved internationale konferencer (titel og art), andet, herunder ophold ved udenlandske forskningsinstitutioner, en vurdering af den studerendes ph.d.-forløb. Forslaget skal være på maksimalt 1 A4 side og vedlægges evt. den studerendes CV og sendes til Thomas G. Jensen senest fredag den 17. Januar.

Indstilling af kandidater til æresdoktorer
Forslag bedes indsendes til ha@sun.au.dk senest den 5. januar 2014. Æresdoktor-graden tildeles forskere, der skønnes at have gjort sig videnskabeligt fortjent i en sådan grad, at det findes naturligt at hædre dem med den højeste videnskabelige udmærkelse. Alle forslag skal indeholde en kort og præcis begrundelse for, hvordan han/hun skal udnævnes til æresdoktor + et kort CV: Indstillingstekst på 1-2 sider – husk at beskrive kandidatens berørings- og samarbejdsflader med Health, og CV på 2-3 sider, inkl. litteraturliste – det er et krav, at oplysninger om fødselsdato, postadresse og e-mailadresse står i CV’et. I kan finde den komplette liste over æresdoktorer ved AU her: http://www.au.dk/om/profil/historie/haedersbevisninger/aeresdoktorer-proklameret-af-aarhus-universitet/

Informations Ph.d. Cup
Deadline for indstilling til Informations Ph.d. Cup 2014 er den 6. januar. Mere information her: http://phdcup.dk/om-ph-d-cup/

Medietræningskurser forår 2014
Læs mere her: http://medarbejdere.au.dk/administration/kommunikation/medier/au-medietraeningsguide/medietraening/

Bioinformatik
Danish e-Infrastructure Cooperation oplyser, at man kan komme på en mailingliste med calls vedr. supercomputing –link til nyhedsbrev her: http://www.deic.dk/nyhedsbrev1113

Det var vist det hele. Husk at I altid kan kontakte mig eller en af de andre fra ledergruppen, hvis der er noget om den nuværende usikre økonomiske situation I gerne vil drøfte.

Mh Thomas
Mobil 2778 2805

Oops, an error occurred! Code: 202405182028560591d9a5