Referat af SU-møde 28. september 2017

Til stede: Tomas G. Jensen, Thomas Juhl Corydon, Bettina W. Grumsen, Anne Marie Bundsgaard, Morten Schallburg Nielsen, Birgitte Mønster Christensen, Bertha P. Beck Mortensen, Lene Holm, Claus Bülow Knudsen, Jytte Kragelund (suppl. for Anne Flensborg), Arne Bruun (suppl. for Esben Boel), Per Höllsberg, Emil Ernst. 
Fraværende: Christian Rønn, Steffen Junker.
Øvrige deltagere: Dagmar Kjær (HR), Anni Mandrup Høeg (ref.).  

  1. Godkendelse af dagsorden
    Godkendt.
  2. Orientering fra sekretariatsleder om status vedr. emner behandlet i LSU på tidligere møder:
    Morten Pless fortalte om ferievarsling af medarbejdere, at instituttet varsler for at undgå udgifter til udbetaling af ferie og for at gøre det enkelt for medarbejdere og sekretariater. Når der i år også blev varslet 6. ferieuge, så skyldes det en information lagt på bl.a. universitetets hjemmeside, som ledte til den opfattelse på instituttet, at alle ugerne kunne varsles samlet. Siden har det dog vist sig, at det er nok ikke i overensstemmelse med reglerne. Der er efter dette problem er blevet erkendt ikke sket en flytning af de registrerede feriefridage i indeværende ferieår, da det ville kræve en manuel omregistrering af samtlige medarbejdere.
    Der var herefter en drøftelse af ordet ’varsling’. B-siden foretrækker at der vælges en anden formulering. Det blev også kort drøftet, at medarbejdere med en vis ret kan kræve at afholde ferien på de varslede tidspunkter og at dette ville indebære problemer for f.eks. dyrestald og for gennemførsel af undervisning. HR vil sammen med institutledelsen og sekretariatslederen overveje om det er muligt at ændre formuleringerne om ferievarsling/-registrering fremadrettet.
    Der var i øvrigt bred enighed om at begrænse udgifterne til udbetaling af ferie, idet der ellers må skæres andre steder i lønbudgetterne.
    Morten Pless fortalte om velkomst af nye medarbejdere, at ansvaret ligger hos ansættende leder, og at der er materiale tilgængeligt på hjemmesiden.
    Det gav anledning til en drøftelse af om der i de retningslinier, som blev udarbejdet af LSU arbejdsgruppen, ikke var lagt op til mere. Der blev ikke nået nogen konklusion herom, men det blev aftalt, at der i Nyhedsbrev skal præciseres, hvad det er lederens ansvar. Samt at det skal tjekkes at alt materiale er tilgængelig online (bl.a. arbejdsmiljøfoldere i alle områder).
    Morten Pless fortalte at planerne for de fremtidige fællesfunktioner, herunder sekretariatet og lageret i den nye bygning ikke er færdige. Det ligger klart, at der i Skou-Bygningen samles medarbejdere fra to bygninger. Vedrørende sekretariatet er der hidtil givet en efterspørgselsstyret service.  Morten forventer at inddrage VIP i drøftelser af, hvad der skal ske med lageret.
    Det blev bemærket hertil:
    •    TAP bruger lageret mere, så de bør spørges
    •    Der bliver mindre værkstedsplads, så det skal afklares, hvad der skal ske der
    •    Det er hensigtsmæssigt at sekretariat hjælper med det, som efterspørges
  3. Orientering om instituttets økonomi og drift v/institutlederen
    Thomas G. Jensen indledte med kort at fortælle om de besparelser som Administrationen er i gang med. Administrationscentret på fakultetet skal spare i størrelsesordenen 7,5 mio kr.
    Han fortsatte med kort at opridse instituttets situation. Der ventes et mindre overskud i 2017 (når der er korrigeret for overførsler af beløb, som tilhører forskningsgrupper). Fra 2018 og frem er der udsigt til forværret økonomi pga øgede huslejeudgifter og faldende uddannelsesindtægter. Der er dog fortsat stor usikkerhed om budgettet, idet det er uafklaret, hvor meget instituttet belastes bl.a. fordi der bevilliges ekstra støtte fra Universitetsledelsen. Det er dog fortsat i spil at opnå en bedre balance mellem udgifter og indtægter ved f.eks. at fortætte dvs. reducere i det antal m2, instituttet råder over.
    Der afventes fortsat en ny tidsplan for byggeriet, men vi kommer ikke til at overtage Skou-bygningen i januar 2018.
  4. Planerne om en rekrutteringsplan for instituttet og om rekrutteringsnormer på AU
    Thomas G. Jensen indledte punktet med at fortælle, at rekrutteringsnormerne bl.a. skal modvirke at der på AU rekrutteres så mange VIPer internt, og at der generelt ikke er mange ansøgere per stilling. Det er håbet, at AU ved at hente ansøgere fra udlandet og andre danske universiteter, vil blive mere konkurrencedygtigt. Normerne har været drøftet i bl.a. forskningsudvalget, hvor der især var bekymring over hvilke stillinger, der omfattes. Det er ønsket, at stillinger på eksterne midler ikke omfattes. Derudover var der en bekymring for om kravet om udlandsophold gør det sværere at ansætte læger i vore stillinger.
    LSU drøftede derefter normerne: Her blev der nævnt, at der i stedet for at blive krævet udlandsophold bør fokuseres på om der har været et miljøskifte – derved kunne arbejde i klinikken eller i relevante industrier sidestilles med udlandsophold. Der blev også stillet spørgsmålstegn ved om det er realistisk at tro at fire internationale anerkendte forskere vil komme til Aarhus for at konkurrere om én stilling.
    Afslutningsvis blev det anført, at det giver problemer for vore postdocs som efter fire år ikke vil have flere muligheder her. Uden en karrierevej kan de blive sværere at rekruttere. Grupperne vil desuden få et dræn af kompetencer, hvis de maksimalt kan have forskere efter PhD tilknyttet i fire år.
    Herefter var der en kort gennemgang af instituttets første udkast til en rekrutteringsplan.
  5. Forelæggelse af statistik fra lokale lønforhandlinger 2017
    Da HR endnu ikke kan fremlægge statistik udsattes punktet.
  6. Status fra LSU arbejdsgrupper
    Arbejdsgruppe, der skal arbejde med stresspolitik jf. handleplan for psykisk APV: Arbejdsgruppen med følgende medlemmer: Olav Andersen, Steen Nedergaard og ? mødes første gang ?.
    LSUs arbejdsgruppe vedr. kompetenceudvikling: Der har ikke været et nyt møde i arbejdsgruppen siden sidste LSU. Det eneste, som er sket, er at kursus nummer to for laboranter/bioanalytikere i bioinformatik har måttet aflyses pga få tilmeldinger. Der drøftes et revideret kursus som kan have bredere interesse. Det tredje kursus kommer efter jul.
    Jytte Kragelund efterlyste planer for kompetenceudvikling for sekretariatet, som kan gøre instituttet til en attraktiv arbejdsplads for faggruppen og som er nødvendigt for at fastholde dygtige medarbejderne.
    Arbejdsgruppe vedr. hjælp til forebyggelse/behandling af fysiske skader: Det blev aftalt at LSU-medlemmer melder tilbage til Anni med forslag til medlemmer til arbejdsgruppen. LAMU har meldt et navn ind.
  7. Orientering fra HSU og FSU
    LSUs medlemmer opfordres til selv at orientere sig i referaterne: http://biomed.medarbejdere.au.dk/udvalg-og-moedereferater/samarbejdsudvalg-referater/
    HSU har bl.a. drøftet oplæg om god omgangstone, lederroller/TR-roller og økonomi.
    FSU holdt et kort ordinært møde – uden særlig grundig økonomidrøftelse - efterfulgt af oplæg fra Steffen Junker vedr. finansiering af forskning, hvor han bl.a. kom ind på ’bølgepapiret’ fra KU, hvor der lægges op til at forskere kan veksle mellem en overvægt af henholdsvis forskning og undervisning, samt om Matthæus-effekten (den selvforstærkende proces, hvor den der har en fordel vil opnå ekstra fordele).
  8. Eventuelt
    Anne Marie Bundsgaard orienterede LSU om at hun har opsagt sin stilling for at gå på pension til 31.12.2017.