Referat af SU-møde 12. juni 2017

Til stede: Tomas G. Jensen, Bettina W. Grumsen, Anne Marie Bundsgaard, Morten Schallburg Nielsen, Birgitte Mønster Christensen, Helle Høyer (suppl. for Bertha P. Beck Mortensen), Lene Holm, Claus Bülow Knudsen, Anne Flensborg, Esben Boel, Per Höllsberg, Emil Ernst.
Fraværende:  Thomas Juhl Corydon, Steffen Junker.
Øvrige deltagere: Dagmar Kjær (HR), Anni Mandrup Høeg (ref.).  

  1. Godkendelse af dagsorden
    Godkendt.
  2. Orientering om instituttets økonomi og drift v/institutlederen
    Økonomi: Der forventes fortsat balance mellem indtægter og udgifter i 2017, mens der på længere sigt ikke er økonomisk balance. Det var været kendt siden 2016, at byggeriet, renoveringerne og de deraf følgende udgifter til flytning og øget husleje, ville give problemer. Instituttet måtte pege på nogle områder, hvor vi kunne forbedre økonomien. Vi pegede på reduktion af laborantbistand, øgede priser i dyrestalden, ingen genbesættelser af nogle VIP-stillinger, øget overheadindtægter og øgede indtægter fra efter- og videreuddannelse (fra dissektionen) mv. Det er derfor, at der nu er kommet udmeldingen vedr. institutbetalte laboranttimer. Der arbejdes pt med et nyt overslag på de fremtidige øgede udgifter. Herefter tages en drøftelse mellem institut og fakultet af løsningerne herpå.
    Byggeri: Indflytningsdatoen er officielt fortsat 1. oktober, men vi afventer en revideret tidsplan, idet der har været nogle problemer på byggepladsen, som har givet forsinkelse. Forsinkelsen vil også føre til øgede udgifter, der kan påvirke instituttets økonomi. Instituttets grupper er nu blevet bedt om at udpege flytteansvarlige og indmelde en række oplysninger og denne proces fortsætter uændret. Samtidigt må der forventes at planlægningsgrundlaget justeres løbende – bl.a. er der til- og afgang af medarbejdere som påvirker lokalefordelingen.
    Drift: Den nye dekan lægger vægt på, at vi har nedskrevne strategier, politikker mv. Professorpolitikken er et skridt i den retning, men vi skal også bl.a. udarbejde en rekrutteringsplan. Derfor kommer strategi til at fylde noget den kommende tid.
  3. Evaluering af lønforhandlinger 2017, herunder stillingtagen til kriterier til brug i lønforhandlinger 2018
    Der var overvejende tilfredshed med forhandlingerne, herunder HRs understøttelse. Der blev som forbedringsforslag nævnt:
    Det virker unfair for TR, at de skal færdiggøre aftalerne til underskrift inden forhandlingens afslutning – det er for stressende
    Der ønskes bedre begrundelser angivet, selvom dette så indebærer, at der må sættes længere tid af til forhandlingerne
    Ledelsen bør også på forhånd have begrundet deres indstillinger, således TR bedre kan forberede sig til forhandlingerne
    Det blev besluttet at bruge de samme kriterier igen i næste runde lokale lønforhandlinger
  4. Drøftelse af forslag om virksomheds-fysioterapeut på biomedicin fra Lene Holm
    Lene Holm motiverede forslaget: Der er blandt dyrepasserne mindst 50% som har behov for fysioterapi eller lign. Faggruppen arbejder mange steder med dårlige fysiske arbejdsforhold og i et højt tempo. Der har også tidligere været forsøg med adgang til fysioterapi på arbejdspladsen (de gamle institutter).
    Herefter var der en kort drøftelse, hvor der blev talt om både forebyggelse og behandling og mulighederne for – og erfaringerne med – at få vurderet ens arbejdsplads/-stillinger ergonomisk, samt mulighederne i Motionscentret for hjælp til relevant træning. Det blev også kort berørt, rammerne for at have en institut-fysioterapeut og økonomien heri.
    Konklusionen blev, at AMO forespørges og at der - om muligt - etableres en fælles arbejdsgruppe, som skal se på Lenes forslag og mere bredt på hjælp til forebyggelse/behandling af fysiske skader.
  5. Drøftelse af revideret forslag til professorpolitik
    Thomas G. Jensen præsenterede 2. version af politikken. Det gav anledning til bl.a. følgende kommentarer:
    Ingen af A-kriterier bør fremhæves, idet ansøgere skal kunne det hele
    H-indeks er et dårligt mål og bør slet ikke indgå i kriterierne – eller i hvert fald her ikke være fremhævet
    Ift publikationer fokus på kvalitet og ikke kvantitet
    Og på sidste- og førsteforfatterskaber
    Det tilhørende bedømmelsesskema til kriterierne giver ikke mulighed for reelt at forhold sig til kvalitet
  6. Status fra LSU arbejdsgrupper
    a) Arbejdsgruppe, der skal arbejde med stresspolitik jf. handleplan for psykisk APV
    Arbejdsgruppen er ved at blive nedsat.
    b) LSU arbejdsgruppe vedr. kompetenceudvikling
    Laboranter/bioanalytikere: Der er afholdt ét kursus og planlægges to mere, hvoraf det første bliver primo oktober.
    Dyrepassere: Der er truffet beslutning om at videre planlægning for gruppen sker mellem ledelsen af dyrestalden og gruppen. Der afholdes konkret kursus her i juni.
    Kompetenceudvikling for ledere: Arbejdsgruppen har fået dette ind som en ny opgave (det indgår i handleplanen efter den psykiske APV). Det er blevet besluttet at ledelsen skal drøfte med HR at tage et eksisterende lederkursus som HR udbyder og tilpasse dette til instituttet.
    Sekretærer: Der forelægger pt ingen planer.
    Sidstnævnte gav anledning til bemærkninger fra B-siden om at der savnes udmelding fra ledelsen af sekretærgruppens – og det øvrige fællespersonales – arbejdsopgaver fremadrettet. Det er en forudsætning for at drøfte kompetenceudvikling og planlægge kurser. Der blev endvidere fra både TAP- og VIP-side udtryk interesse for at der revurderes den administrative bistand til VIP. Det ville stoppe den kompetenceafvikling, nogen sekretærer oplever, der er sket siden de administrative ændringer, og lette byrden for VIP.
  7. Orientering fra HSU og FSU
    HSU har bl.a. haft et oplæg om samarbejde mellem A- og B-side. Vi kan måske bruge noget derfra. Der er fremlagt økonomiske nøgletal, der viser, at AU har haft overskud i 2016.
    FSU har bl.a. drøftet fakultetets økonomi, hvor Institut for Klinisk Medicin har øjeblikkelige problemer (underskud i 2016 og udsigt til underskud i 2017) mens vi på institut for Biomedicin har udsigt til problemer fremadrettet pga flytninger og huslejestigninger.
  8. Eventuelt
    Varsling af feriefridagene samtidigt med varsling af hovedferierne blev taget op af B-siden, idet det betragtes som i strid med ferieloven. Institutledelsen har bedt HR afklare spørgsmålet før mødet, men har endnu ikke modtaget svar. Instituttet vil naturligvis overholde gældende lovgivning. Ændring i praksis på instituttet er kommet efter at der efter et HSU-møde er lagt ny information ud på hjemmesiden, som lokalt er blevet forstået som, at der forelægger en aftale om en samtidig varsling. Det blev kort drøftet om ordet ’varsling’ skal ændres til et andet, men ledelsen fastslog, at ordet ønskes anvendt, så der ikke er tvivl om, at der er varslet jf. det bagvedliggende regelsæt for netop ’varsling’ af ferie. Inden næste møde afklares det rejste spørgsmål ift om loven er overholdt.
    Det blev påpeget at der er store problemer med rod (papkasser i gangene mv) i 1180, hvor Dandrite-grupperne er. Det vanskeliggør arbejdet for bl.a. dyrepasserene ligesom det er en sikkerhedsrisiko (blokering af flugtveje). Ledelsen vil følge op på dette.
    Ledelsen blev forespurgt om planerne for fællesfunktionerne fremadrettet i lyset af flytningen – hvem skal varetage hvilke opgaver? Der forelægger endnu ingen færdige planer for de ændringer som flytninger vil nødvendiggøre, men der er opmærksomhed på, at der skal træffes beslutning herom.