Referat af SU-møde 11. januar 2016

Til stede: Tomas G. Jensen, Bettina W. Grumsen, Anne Marie Bundsgaard, Morten Schallburg Nielsen, Bertha P. Beck Mortensen, Ole Bækgaard Nielsen, Claus Bülow Knudsen, Anne Flensborg, Helle Christiansen, Esben Boel, Per Höllsberg, Thomas Corydon, Steffen Junker, Christian F. P. Scholz.
Fræværende: Peter Holm-Nielsen.
Øvrige deltagere: Dagmar Kjær, HR ; Anni Mandrup Høeg (ref.).

DAGSORDEN:

  1. Godkendelse af dagsorden
  2. Orientering om instituttets økonomi og drift v/institutlederen
  3. Ny personalepolitik – høring
  4. Kvinder i forskning – høring
  5. Drøftelse af lokal udmøntning af medinddragelse i VIP -ansættelser
  6. Drøftelse af forslag fra LSU arbejdsgruppe til Plan for kompetenceudvikling for forskningslaboranter- og bioanalytikere
  7. Drøftelse af tidsplan lønforhandlinger
  8. Orientering fra HSU og FSU
  9. Eventuelt

 

Ad 1
Godkendt.

Ad 2
Regnskabsåret 2015 er ved at blive afsluttet og vi kender derfor endnu ikke resultatet. Der forventes fortsat, at vi ikke er langt fra resultatkravet.

2016-budgettet er fortsat under udarbejdelse, men foreløbig ser det ud til, at der opnås balance, dog uden et økonomisk råderum til nye tiltag.

Økonomien i 2017-2019 ser vanskeligere ud pga bl.a. de udmeldte besparelser på uddannelsesområdet og udgifter til byggeprojekterne. Der forelægger dog ikke endelige beregninger endnu.

Orienteringen blev taget til efterretning. Et medlem bemærkede, at det var vanskeligt at kommentere på, når der ikke var forelagt konkrete tal.

Ledelsen har fastlagt en politik for videoovervågning, hvor der er taget højde for en række af de påtalte forhold på sidste LSU-møde. Der kan opsættes videoovervågning i indgangspartier, på 3. sal i Bartholin og i Studiesalen på Anatomi. Yderligere placeringer skal aftales med LSU. Plan for opsætning er ikke endeligt lagt.

Det blev bemærket, at det er mere retvisende, hvis der står, at opsætningen på Anatomi også omfatter overvågning af vådpræparater.

Dansk Krisekorps er AUs ny leverandør af psykologhjælp. Reglerne for henvisning er uændrede. Det skal ikke skræmme nogen for at søge hjælp, at ”krise” indgår i firmaets navn. Det forudsætter ikke en akut ”krise” at man kan få hjælp.

Flytteplaner er sendt i en ny høring efter et revideret forslag er udarbejdet. Priserne i dyrestalden er besluttet som foreslået. 

Adspurgt om ledelsen har indregnet at de nye priser medfører et fald i aktivitet, svarede Thomas G. Jensen, at der kan tilsvarende skrues på udgiftsniveauet. Brugerne forudsættes kun at afholde de direkte udgifter. Samtidigt forventes dog et uændret eller stigende aktivitetsniveau.

Det blev hertil bemærket, at personale i dyrestalden oplever, at aktiviteten er faldende, og at brugere varsler ophør med brug af dyrestalden.

Ift MUS-opfølgning aftaltes, at VIP mindes om at de skal afholdes samtaler ifm forestående VIP-møder. Og der blev efterlyst en status for hvor mange MUS der er afholdt.

Ad 3
LSU synes helt overordnet, at den nye personalepolitik lever op til intentionen om at anvendes bredt på universitetet og fungere som det fælles personalepolitiske fundament, der bidrager til at gøre AU til en god arbejdsplads. Samt at den giver plads til lokal udmøntning.

Der var enighed om at normerne kan erstatte en lokal Code of conduct, vi tidligere har overvejet.

Det blev endvidere specifikt fremhævet som positivt, at der er indføjet, at ledelsen har pligt til at påpege medarbejdernes manglende opfyldelse af krav og forventninger.

Der fremkom nogle forslag til justeringer i teksten:

Side

Eksisterende tekst

Ændringsforslag

7

foreligger en væsentlig faglig eller personlig begrundelse

forelægger en faglig eller personlig begrundelse

7

der evt. gives orlov

der gives orlov

10

Universitetet vil løbende holde fokus på sin indsats for at identificere og så vidt muligt fjerne de nævnte barrierer.

Formuleringen ønskes strammet.

9

kontinuerligt at følge op på og skabe dialog om konkrete og prioriterede arbejdsmiljøindsatser.

Formuleringen ønskes strammet.

7

 

Sabaticals ønskes nævnt

11

har mulighed for fortsat at anvende deres kompetencer

har mulighed for fortsat at bidrage med deres kompetencer

 

Ad 4
Initiativer blev budt velkommen og der blev bl.a. bemærket følgende:

  • Vi har på Biomedicin en ulig fordeling indenfor flere grupper; professorer, centerledere og ledelse – men også indenfor TAP-grupper
  • Der er nok snarere tale om ubevidste mekanismer – at man vælger én som sig selv – fremfor bevidst diskrimination
  • Der mangler ofte kvindelige ansøgere til opslåede stillinger
  • Hvis vi skal tiltrække flere kvindelige ansøgere via bl.a. opslag der appellerer til kvinder, så skal vi vide, hvad der appellerer til netop kvinder
  • Uddannelsesvalg har stor betydning for vores efterfølgende rekruttering
  • Måske betyder en større andel af kvinder på medicinuddannelsen, at ligestilling kommer næsten automatisk?

Den videre proces er at institutledelsen formulerer et høringssvar på basis af drøftelserne i LSU og Institutforum.

Ad 5
Thomas G. Jensen fokuserede i sin præsentation af forslaget på, at der indføres en årlig forslagsrunde, hvor gruppeledere og fora kan forslå ansættelser. Efter forslagsrunden udarbejdes en prioriteret plan af institutledelsen, og denne drøftes som minimum med Institutforum og meldes ud.

Der var opbakning til forslaget, men der er bekymring for at ansættelsesprocessen kommer til at tage længere tid. Det betragtes også som uhensigtsmæssigt at dekanen har besluttet efter høring og drøftelser i Fakultetsledelsen, at der skal være samme medinddragelse ved DR4-stilling som DR1-stillinger. Vi har dog allerede haft anført dette i høringsrunden uden at det er blevet imødekommet.

Ad 6
Thomas G. Jensen indledte punktet med at gennemgå de udsendte oversigter over svar på udsendt spørgeskema + arbejdsgruppens forslag til kompetenceudvikling på basis heraf. Gruppen forslår en række kurser indenfor specifikke emner etableret i en prioriteret rækkefølge.

Der var herefter en drøftelse, hvor forslaget fik opbakning, og bl.a. følgende blev bemærket:

  • Hvis vore egne VIP skal undervise, hvordan kompenseres de så for opgaven – skal de fritages for anden undervisning?

Hertil blev svaret, at der f.eks. kan engageres VIP med udløbne lønmidler, men at det endnu ikke er afklaret.

  • Det blev foreslået, at kurser også tilbydes bl.a. ph.d.-studerende og specialestuderende
  • Et andet LSU-medlem kommenterede herpå, at det er vigtigt at der her for én gangs skyld er et tilbud til TAP om efteruddannelse, der specifikt er rettet mod TAP
  • Kurserne bør planlægges som tilbagevendende fremfor et engangstilbud for at får mest muligt ud af udviklingen af kurserne, ligesom behovet vil være der løbende.

Ad 7
Udsendt tidplan taget til efterretning. HR vil nu planlægge forhandlingerne indenfor det afsatte tidsrum hertil.

Der er usikkerhed om udmelding af budget fra Universitetets ledelse/HSU-regi.

Enighed om at fastholde de lokale kriterier, der blev evalueret og besluttet fastholdt i efteråret. Der henvises hertil, når der meldes ud om ansøgningsfrist og skemaer.

Resultater udmeldes som sidste gang – dvs en overordnet information i Nyhedsbrev + specifik udmeldinger pr faggruppe efter individuelle aftaler med hver enkelt organisation.

Ad 8
HSUs seneste møde var med HAMU ang. psykisk APV. Det vurderes, at der bliver en række forbedringer i den forstående psykiske APV ift. tidligere.

FSU drøftede bl.a. økonomi. B-siden havde ønsket opgørelse af antal ny ansættelser på laborantområdet siden besparelserne, men de modtagne tal skal kvalificeres.

Ad 9
Der arbejdes med akkreditering af medicinuddannelsen, hvilket indebærer at der dels har skullet udarbejdes et omfattende skriftligt materiale, dels aflægges besøg af akkrediteringspanel 20. januar.

Der skal foretages nyvalg/ny udpegning til LSU inden 1. marts. A-side udpeges af institutleder, mens B-side mødes til nyvalg.

Aarhus Universitets Forskningsfonds ejendomsselskab har købt Aarhus Universitetshospitals Nørrebrogade-område. Det blev kort drøftet, hvilke økonomiske konsekvenser det kan få for AU, herunder om udvikling af området vil belaste os, eller vi vil være bedre stillet, fordi vi ikke skal betale husleje til Bygningsstyrelsen.