Referat af SU-møde 8. juni 2015

Tomas G. Jensen, Bettina W. Grumsen, Anne Marie Bundsgaard, Morten Schallburg Nielsen, Bertha P. Beck Mortensen, Ole Bækgaard Nielsen, Claus Bülow Knudsen, Anne Flensborg, Helle Christiansen, Esben Boel, Per Höllsberg, Thomas Corydon, Christian F. P. Scholz, Steffen Junker, Peter Holm-Nielsen.
Øvrige deltagere: Morten Pless; Christian Baas (HR); Anni Mandrup Høeg (ref.).

DAGSORDEN:

  1. Godkendelse af dagsorden
  2. Orientering om instituttets økonomi og drift v/institutlederen
  3. Evaluering af lønforhandlingerne 2014/2015 og evt. fastsættelse af kriterier for lønforhandling 2016 (jf. tidsplan for lønforhandling 2014 og 2015)
  4. Drøftelse af hvordan der kan arbejdes med kompetenceudvikling som led i strategisk udvikling af instituttet
  5. Orientering om ny undervisningsorganisation og det arbejde der indledes heri efter sommerferien v/Ole Bækgaard
  6. Drøftelse af valg af sprog ifm afvikling af hus- og VIP-møder
  7. Gensidig orientering om – og drøftelse af - problemer foranlediget af kapsejladsen
  8. Orientering fra HSU og FSU
  9. Eventuelt

Ad 1
Godkendt.

Ad 2
Byggeriet bliver formodentlig dyrere end ventet, hvorfor dekanen har meldt ud at der kan ske besparelser på renoveringsprojekterne. Indtil resultatet af de kommende licitationer modtages, er det dog fortsat usikkert om - og i givet fald hvor meget – der skal spares. Universitetet har også fået eksterne bevillinger til byggeri og renovering, hvortil der er knyttet en del betingelser og det øger også usikkerheden om evt. reduktioner i de planlagte renoveringer. Vi kender ikke tidshorisonten for hvornår dette afklares.

Arbejdsmiljøgruppen i Bartholin har taget initiativ til en arbejdsglædedag. Instituttet har godkendt arrangementet, og at medarbejdere deltager i deres arbejdstid, såfremt arbejdet tillader det. Instituttet støtter også med et mindre beløb.

Der planlægges indgået aftale med et privat parkeringsfirma ang. kontrol på P-pladsen ved Bartholin, således der vil blive foretaget parkeringskontrol og udstedt bøder for bl.a.: Parkering af ikke-registrerede biler og parkering udenfor afmærkede båse. Hensigten er at undgå parkering på brandvej, biler der blokerer andre biler og skader på parkerede biler mv. Hidtil er der forsøgt at forbedre p-kulturen via henstillinger, men dette har ikke haft den ønskede effekt. Det kan måske også blive et fald i antal brugere af P-pladsen, når biler, der ikke er registrerede til P-pladsen, kan få bøder. Generelt kan kun biler tilhørende ansatte registreres. Denne form for regulering af P-pladser afprøves også for evt. at kunne bruges ved den nye bygning, hvor der vanskeligt kan etableres adgangskontrol vha. bom.

Startdato er ikke aftalt og inden da behandles emnet på et LSU-møde som et selvstændigt punkt. Der er opsat skilte, men de har alene været opsat for at blive vurderet ved en årlig gennemgang af universitetsparken ift parkens udseende. Skiltene ændres inden kontrol træder i kraft. Bl.a. bliver parkering udenfor tidsrummet 17-7 ikke kontrolleret. Der optegnes også ekstra båse.

Det blev nævnt at mails ang. P-plads ikke er modtaget af alle.

Der er kommet materiale i høring ang. nye procedurer for ansættelse af såvel VIP som TAP. Derfor overvejes ekstraordinært LSU, hvor P-kontrol evt. også kan drøftes.

Ad 3
B-siden udtrykte overvejende tilfredshed med både materialet fra HR og selve forhandlingerne med ledelsen. Problemerne med lønforhandlingerne som sådan var de begrænsede midler, der skuffede forventningerne hos medarbejderne. Dertil kommer, at det er et stort arbejde at sætte i værk for relativt få penge.

Der var enighed om at kriterierne fungerer udmærket, og at de ikke skal laves om.

Ift spørgsmålet om modregning i lønpuljerne, så sagde Christina Baas således: Der er ikke i de puljer, der blev forhandlet om i foråret sket modregninger. Der kan i kommende puljer ske modretning for tillæg, der gives udenfor forhandlinger og som ikke gives i forbindelse med en ny ansættelse eller efter aftalerne i lønkataloget. Hun gav endvidere det eksempel at det f.eks. kan dreje sig om et engangsvederlag for en ekstraordinær opgave/indsats.

Hertil blev bemærket, at det er problematisk at der i puljer beregnet til at blive forhandlet, fratrækkes tillæg givet uden forudgående forhandling, samt at der, hvis der sker modregning, må forelægges opgørelser heraf.

Ad 4
Thomas G. Jensen indledte punktet således: Direktør, såvel som rektor, har udmeldt, at der skal være et øget fokus på kompetenceudvikling. Foranlediget af at AU fremadrettet ikke har et fast kursusudbud, men kurser skal etableres gennem et samarbejde mellem AU HR og enhederne, må vi derfor drøfte, hvordan vi gør.

Anne Marie Bundsgaard supplerede det med at konstatere at det længe fra TAP-side er efterlyst, hvilke kompetencer, der fremadrettet vil blive efterspurgt, således der kan laves en strategi for kompetenceudvikling, der sikrer at medarbejderne får disse kompetencer.

Efter en kort drøftelse, var der enighed om, at en afdækning af behovet for kompetencer i fremtiden er så omfattende at der er behov for nedsættelse af en arbejdsgruppe. Følgende blev udpeget dertil: Bettina Grumsen, Inger Merete Paulsen, Helle Christiansen og Thomas G. Jensen. Anni Høeg yder sekretariatsbistand.

Ad 5
Ole Bækgaard orienterede om at der efter en proces med inddragelse af undervisere er udmeldt en ny struktur: Der nedsættes 7 fagteams af undervisere.  Disse teams indstiller hver en formand, som institutlederen skal godkende, der dels skal lede arbejdet lokalt i teamet, dels deltage i et fælles undervisningsudvalg på instituttet. Dette ledes af viceinstitutlederen med ansvar for undervisning og har også studenterrepræsentation. De forestående opgaver er bl.a. opgørelse af undervisningsmængder.

Valget af at basere strukturen på fagene er ikke uden problemer – det kan vanskeliggøre fornyelse. Samtidigt er fagene undervisernes grundlæggende undervisningsmæssige identitet.

Der blev kommenteret herpå, at det er et fornuftigt valg også ud fra erfaringerne andetsteds fra. Det er i praksis svært at nedbryde faggrænserne – hvorfor der også reelt mere sker koordinering af undervisningen fagene imellem.

Det blev endvidere bemærket at den forestående akkreditering stiller store krav til at kunne placere ansvar. Det kan vi lige så godt tage højde for nu. Og med ansvar må følge matchende kompetence.

Ad 6
Thomas G. Jensen indledte punktet med at forelægge sit udgangspunkt: VIP-møder skal være på engelsk, hvis der er ikke-dansktalende til stede, mens husmøder skal være på en blanding af dansk og engelsk.

Dette gav anledning til en kort drøftelse, hvor det bl.a. blev anført at husmødernes indhold primært retter sig mod TAP og der deltager meget få engelsksprogede, hvorfor de overvejende bør foregå på dansk. Thomas G. Jensen svarede hertil, at han ikke ønsker at sende et signal til de engelsksprogede om, at de ikke er velkomne.

Herefter blev han spurgt om der stilles krav til engelsktalende om at lære dansk. Svaret herpå er, at ja – ved fastansættelser af VIP, stilles der krav til at de på sigt lærer dansk således de kan undervise – eller i hvert fald eksaminere – på dansk. Kravet hertil er ikke konkretiseret således der er en fast tidsfrist. Tidsbegrænset ansatte stilles ikke overfor et sådant krav.

Der blev spurgt, om vi ikke kræver af alle ansøgere, at de kan engelsk, således vi på sigt ikke har problemerne? Hertil blev svaret, at vi nok aldrig helt kommer udenom dilemmaet, idet der fortsat vil være en forskel på at drøfte på dansk eller engelsk – det ændrer sig ikke, at det er sværere at indgå i en nuanceret drøftelse på et andetsprog, især når emnet for drøftelsen er indenfor et felt, man ikke dagligt beskæftiger sig med. For medarbejderne på instituttet vil det gælde mange af drøftelserne af økonomi og administration.

Der blev foreslået, at instituttet får en sprogpolitik. Hertil blev svaret, at dels er vi ved at etablere en politik ét emne ad gangen, dels må vi afvente, om der kommer politik oppefra.

Ad 7
Instituttets medarbejdere påvirkes negativt af kapsejladsen varierende efter bygningernes placering: Studerende med adgangskort til bygningerne gør det umuligt at dæmme op for en strøm af ukendte besøgende i bygninger for bl.a. at benytte toiletterne, hvilket forstyrrer arbejdet, giver svineri og i enkelte tilfælde også har givet tyveri. Der er hidtil ikke stjålet eller ødelagt for store summer, men der er en risiko herfor. Medarbejdere har endvidere klaget over at tilskuerne til Kapsejladsen forrettet deres nødtørft på P-pladser (bl.a. op ad biler) og på grønne områder.

LSU ønsker at Universitetsledelsen forholder sig til disse problemer og vil bl.a. foreslå opstilling af flere toiletter og muligheden for forbedret adgangskontrol (vagter?) til bygningerne.  Der blev også af et medlem foreslået at kapsejladsen placeres på en lørdag, hvor adgangen til bygningerne bedre kan lukkes ned (selvom bl.a. dyrepassere fortsat vil skulle have adgang) og hvor medarbejdere, der er generet af Kajsejladsen, ikke behøver være til stede.

Èt andet medlem foreslog varigheden reduceret. Idéen var at hvis der først blev adgang til parken f.eks. kl 10, ville perioden med gener blive reduceret. Når der drikkes alkohol i parken fra før kl. 7 om morgen opleves der tidligt gener med voldsomt berusede.

Der var ikke opbakning til at foreslå kapsejladsen nedlagt. En række medarbejdere roste arrangementet.

Det blev tilføjet, at datoen bør være udmeldt i så god tid, at der bl.a. ikke skal ske ombooking af undervisning mv.

Ad 8
Intet under dette punkt.

Ad 9
Morten Pless deltog i mødet for at afklare evt. spørgsmål i forhold til feriepolitik efter drøftelse på sidste LSU-møde samt skriftlige svar på udestående spørgsmål fremsendt til LSU 25. marts 2015. Der blev ikke stillet yderligere spørgsmål, men der blev kommenteret på kravet om at afvigelser fra planlagt ferie skal ske, inden ferien startes: Det er vanskeligt, hvis der under ferieafholdelsen opstår forhindringer.

Thomas G. Jensen orienterede om at han har kontaktet Kommunikationsafdelingen ang. produktionen af en Biomedicin-T-shirt.

Bertha Morten erindrede om forslaget om et arrangement med Gert Svendsen.

Laboranterne på Fysiologi vil gerne høre mere om core-faciliteter. Ønsket kan honoreres med f.eks. oplæg fra FACS eller Biacore.

Der kommer en ændring i rejsepolitikken, hvor det under nogen betingelser, bliver muligt at bestille rejser udenom CWT. Oplægget er dog så nyt, at ledelsen skal forholde sig til det, før det kan drøftes.

Der blev spurgt, om der kommer et Institutmøde, hvor der holdes oplæg om økonomien lig det som LSU/Institutforum fik på fællesmøde 3. juni. Hertil blev svaret, at ledelsen foretrækker at vente lidt, indtil der forhåbentlig er afklaring på flere forhold.