Referat af møde i SU-møde 2. marts 2015

Tomas G. Jensen, Bettina W. Grumsen, Anne Marie Bundsgaard, Morten Schallburg Nielsen, Bertha P. Beck Mortensen, Ole Bækgaard Nielsen, Claus Bülow Knudsen, Anne Flensborg, Helle Christiansen, Esben Boel, Per Höllsberg, Thomas Corydon, Frederik Dagnæs-Hansen, Steffen Junker, Peter Holm-Nielsen.
Øvrige deltagere: Christian Baas (HR); Anni Mandrup Høeg (ref.).

  1. Godkendelse af dagsorden
  2. Orientering om instituttets økonomi og drift v/institutlederen, herunder:
    Ombygninger øvelsesgang Biofysik-bygning
    AMO 2015-2018 (fastlagt organisation, afholdt valg)
  3. Drøftelse af forslag til modeller for placering af grupper i ombygningsperioden, herunder kort oplæg med inspiration til organisering fra besøg i Edinburgh v/institutlederen
  4. Strategiarbejde 2015 (Instituttet skal 27/3 aflevere input til fakultetet)
    Institutlederen indleder med en kort redegørelse for status på strategiarbejdet, hvorefter der skal drøftes:
    Hvor står vi ift de lagte handlingsplaner?
    Hvor skal vi hen?: Prioritering af strategiske tiltag i 2015 og 2016
    Fastlæggelse af instituttets styrkepositioner
  5. Drøftelse af feriepolitik og ferieåret 2015/2016
  6. Drøftelse: Hvordan sikres en kultur på instituttet, hvor opbakningen til undervisningen fastholdes?
  7. Drøftelse: Hvordan forholder vi os på instituttet til, at ekstra opgaver/funktioner i stigende grad udløser ekstra tillæg mv, hvilket både bryder med traditionen for at få løst opgaver via medejerskab og opbruger midlerne tiltænkt de årlige lokale lønforhandlinger?
  8. Forespørgsler til ledelsen
    Hvornår kan forventes oversættelse af instruktionsfolder til nye medarbejdere/studerende i vest mv?
    Hvordan sikrer ledelsen at alle medarbejdere på instituttet får relevante mails?
  9. Orientering fra HSU og FSU
  10. Eventuel

 

1. Godkendelse af dagsorden
Godkendt.

2. Orientering om instituttets økonomi og drift v/institutlederen
Resultatet for 2014 er et underskud på 7,5 mio, som skal ses i forhold til det ønskede overskud på ca. 3,5 mio. Der ventes ikke overført noget af underskuddet til 2015-budgettet. Ift 2015-prognose afventes det første kvartalsregnskab.
Senere på foråret foreslås afholdt et temamøde om økonomi sammen med Institutforum.
Siden sidst er udpeget en vice-institutleder i Syd Birgitte Mønster Christensen, Claus Olesen er udpeget til instituttets erhvervsambassadør og Per Höllsberg er blevet valgt til studieleder på medicin.
Som tidligere varslet er dele af øvelsesgangen på Biofysik blevet inddraget til forskningslaboratorier. Den konkrete ombygning blev iværksat med kort varsel, idet den kommende bruger skulle være til stede for at det kunne endelig afgøres hvilke rum, der var egnede til det apparatur mv der skal bruges.
De medarbejdere, som afvikler kurser på øvelsesgangen og/eller har labs tæt derpå har påtalt at arbejdet påbegyndtes med så kort varsel. Samt at de rum der inddrages indebærer, at der må nyindrettes andre rum. Det er pt. ved at blive aftalt.
Morten Nielsen vil følge op på at gruppens medlemmer bliver præsenteret for Biofysik på samme vis som de er præsenteret på Biokemi, hvor de også har plads.
AMO for 2015-2018 er nu valgt. Ledelsen valgte at gennemføre det forslag til ny AMO-organisation LSU forelagdes på sidste møde.

3. Drøftelse af forslag til modeller for placering af grupper i ombygningsperioden
Thomas G. Jensen gennemgik de tre foreslåede modeller:

  1. De fleste der skal ende i Skou bygningen flytter derned, når bygningen er færdig. De øvrige medarbejdere flytter til den ledige plads i Biokemi, Fysiologi og Biofysik indtil Bartholin og Einarson (Anatomi) er renoveret.
  2. De fleste fra Anatomi og Bartholin flytter først ned i Skou bygningen. De øvrige fra de to bygninger fordeles i Biofysik og Biokemi.  Når Bartholin og Einarson (Anatomi) er renoveret, tildeles alle deres endelige plads.
  3. En blandingsmodel

Han oplyste endvidere at renoveringen af Anatomi er planlagt til at vare ca. 1 år, mens Bartolin tager 1½ år. Der er afsat 3 måneder til flytningerne mellem Skou bygningen er færdig og renovering skal begynde.

Hertil blev bemærket følgende:

  • Det vil ærgerligt at bruge Skou-bygningen som hotel, da der derefter vil være mange tilpasninger, som skal nedtages
  • Er der en af modellerne der er billigere end de andre – TGJ: Nej ikke så vidt vides pt
  • Der er begrænsninger i valgfriheder: Neurofysiologi kan f.eks. ikke foregå i Bartholin pga rystelser fra Nørrebrogade
  • Færrest flytninger er optimalt
  • De grupper som skal flytte 2 gange skal tilgodeses  mest i ombygningsperioden
  • Hvad skal der ske med øvelser under ombygningen af Bartholin? – TGJ: vides pt ikke, men vi har fortsat Biofysik øvelsesgang i perioden

4. Strategiarbejde 2015
Forud for mødet var udsendt de fakultetshandleplaner, der skal prioriteres ud fra, og som medarbejderne søges inddraget i arbejdet med. Handleplaner blev gennemgået emne for emne og der blev knyttet følgende kommentarer dertil:

Overordnet:

  • Hvordan skal planerne realiseres uden økonomien hertil?
  • Hvem har glæde af dette strategiarbejde – vores niveau eller snarere højere niveauer i organisationen?

Videnudveksling:

Her kan vi fremhæve den udvidelse af efter- og videreuddannelse  der muliggøres af renovering og udvidelse af dissektionsfaciliteterne, der er igang. Der er tale om en betydelig udadvendt videnudvekslende aktivitet som omfatter samarbejde med lægeuddannelsen i Aalborg, Region Midt, Uddannelsesregion Nord mv.

  • Der kan også nævnes udpegelsen af erhvervsambassadør

Undervisning

  • Forslag om satsning på summer schools som ST har gode erfaringer med

5. Drøftelse af feriepolitik og ferieåret 2015/2016

LSU bemærkede følgende til det fremsendte forslag:

  • I perioden 23. -30. december er der ikke 5 feriedage, idet 24. december er en fridag på AU (kutyme)
  • En af de 4 uger lagt i juli kunne med fordel lægges i uge 42 eller uge 7, da det vil give mindre flytten rundt på ferie, da det passer bedre med det reelle feriefravær
  • Det fremgår af AUs hjemmeside at medarbejdere kan få 2 uger overført – hvorfor kan vi så få mindre?
  • Afslag på at flytte ferie virker vilkårlige – der ønskes indsigt i praksis og at afslag begrundes
  • Der ønskes hurtigere svar på forespørgsler om overførsel af ferie – kan der sættes en grænse for, hvor længe der kan gå?
  • Kravet om at flytte ferie er administrativt tungt og ønskes slækket

Det blev konkluderet på punktet at ledelsen undersøger de rejste spørgsmål nærmere inden en endelig ferievarsling udsendes. Dog blev det præciseret, at kravet om at ferien registreres ikke kan fraviges.

6. Drøftelse: Hvordan sikres en kultur på instituttet, hvor opbakningen til undervisningen fastholdes?

Steffen Junker som havde bedt om at emnet drøftedes, motiverede drøftelsen således: Det opleves et skred, således at det ikke længere er stolthed forbundet med undervisningsindsatsen. Undervisningen er nedprioriteret, da det ikke opleves som meriterende og man mener den står i vejen for den indsats i forskningen som skal til for at være konkurrencedygtig i kampen om forskningsmidler.

Han foreslog videre, at en indsats i undervisning anerkendes synligt. Det kan være gennem løntillæg eller anden anerkendelse (betaling af rejse, middag eller lign.).

Herefter var der en drøftelse, hvor der bl.a. blev bemærket:

  • Den nye undervisningsorganisation der er i høring skal give medbestemmelse og ejerskab i de lokale undervisningsteams
  • Der er vigtigt hvilke signaler ledelsen sender
  • Undervisningen kan eventuelt styrkes via fuldtids undervisere da forskningsbaseret ikke betyder at alle undervisere skal være aktive forskere
  • Myten om ”vi underviser mere end alle andre” bør også aflives via gennemsigtighed ift undervisningen mellem fagene for at forbedre opbakningen til undervisningsopgaven
  • Differentieret annuum efter undervisningsandel kunne være et incitament
  • Der skal være plads til at undervisningsandel differentieret efter hvor VIPs styrker/svagheder ligger
  • Kan Forskningsudvalget anmodes om at drøfte problemstillingen?

7. Drøftelse: Hvordan forholder vi os på instituttet til, at ekstra opgaver/funktioner i stigende grad udløser ekstra tillæg mv, hvilket både bryder med traditionen for at få løst opgaver via medejerskab og opbruger midlerne tiltænkt de årlige lokale lønforhandlinger?

Det blev foreslået at der skal etableres et incitament til undervisningsindsats ved at bruge midler i de lokale lønforhandlinger.

Det blev derimod problematiseret at tillæg for andre opgaver, givet i løbet af året, udhuler puljerne, der kan forhandles om. Da der herskede stor tvivl om hvad der egentlig ligger heri – hvem tildeles tillæg for hvad af ledelsen og hvorfor modregnes de midlerne til lokal lønforbedring? - fik formandskabet til opgave at undersøge sagen nærmere via en skriftlig forespørgsel til HR.

8. Forespørgsler til ledelsen

  • Hvornår kan forventes oversættelse af instruktionsfolder til nye medarbejdere/studerende i vest mv?

Der er undersøgt forskellige muligheder og det ser ud til at ende med at opgaven gives til eksternt bureau.

  • Hvordan sikrer ledelsen at alle medarbejdere på instituttet får relevante mails?

Maillister genereres via IDM-registret. Hvis vore medarbejdere er registreret på et enhedsnummer her, burde der ikke være nogle problemer. Medarbejdere på andre enhedsnumre kan ikke komme på vores maillister (medmindre samtlige på enhedsnummeret skal med hvilket f.eks. gælder Dandrite).

9. Orientering fra HSU og FSU
Der er på møde 20. januar i HSU blevet drøftet Tillidsreformen. Ledelsen anbefalet at overveje at bruge oplægsholderen Gert Svendsen til at holde lignende oplæg om genetablering af tillid på instituttet.

10. Eventuelt
Under eventuelt blev der spurgt om der er differentiering af priser i dyrestaldene alt efter om det er interne eller eksterne brugere. Hertil blev oplyst at ift almindelige forskningsprojekter skelnes ikke, idet eksterne brugere erfaringsvis i så fald bare ville bede samarbejdspartnere på instituttet om at have projekterne i deres navn. Der sker alene en differentiering af priser med virkning fra 2015 ift projekter med et vist kommercielt sigte der gør indirekte støtte til projekterne urimelig. Det drejer sig om meget få projekter.

Ros til vice-institutleder Thomas Corydon for hans håndtering af en sygefraværssamtale.

Kritik af ledelsen fra Helle Christiansen for håndteringen af udmeldingerne til kollegaerne efter en personalesag. Det aftaltes at de involverede indkaldes til drøftelse af forløbet.