Referat af SU-møde 10. oktober 2014

Tomas G. Jensen, Bettina W. Grumsen, Anne Marie Bundsgaard, Morten Schallburg Nielsen, Bertha P. Beck Mortensen, Ole Bækgaard Nielsen, Claus Bülow Knudsen, Anne Flensborg, Helle Christiansen, Per Höllsberg, Peter Holm-Nielsen.
Fraværende: Frederik Dagnæs-Hansen (barselsvikar for Janne Lebeck), Thomas Corydon, Esben Boel, Steffen Junker.
Øvrige deltagere: Christina Baas, HR, Morten Pless, Anni Mandrup Høeg (ref.).

DAGSORDEN:

  1. Godkendelse af dagsorden
  2. Orientering om instituttets økonomi og drift v/institutlederen
    Herunder: Status på MUS
    Bilag: Kvartalsrapport 2. kvartal 2014
  3. Orientering om påtænkte rokader af grupper og ændret udnyttelse af lokaler v/institutlederen
  4. Betydningen af finansiering af laboranters ansættelse på henholdsvis DR1 og Dr4? Institutlederen svarer på spørgsmål rejst af B-side.
  5. Evaluering af AUs personalepolitik
    Udpegning af 2 LSU-medlemmer til workshop
    Aftaler om evalueringen på instituttet (frist 30. januar 2015)
    Bilag: 2 dokumenter fra AU HR
  6. Evaluering af LSU’s arbejde (fortsat fra sidste møde) - formandskabet forelægger en opfølgningsplan på basis af indkomne bidrag
  7. Drøftelse af udpegning af prioriteringsudvalg ift TAP kursusansøgninger i Institutforum-regi
  8. Orientering fra HSU og FSU
  9. Eventuelt.

Ad 1
Godkendt.

Ad 2
Thomas G. Jensen fremlagde kvartalsregnskab efter 2. kvartal og prognosen for hele 2014. Sidstnævnte viser et underskud på ca. 7 mio. Dette skal ses i forhold til at instituttet var bedt om et ende året med et 3 mio. overskud. Det tyder altså på, at vi ender med et 10 mio. ringere resultat end oprindeligt ønsket. Heraf var de ca. 7 mio. af ventet og aftalt med dekanen, idet spareplanen først kan få en forsinket effekt pga opsigelsesvarsler og fratrædelsesgodtgørelser. Overskridelsen ventes at blive accepteret.

Der skal opnås balance i 2015 og der er da også gennem reduktionerne i ansatte på institutmidler opnået en betydelig lønreduktion på sigt.

Pt kendes budgetramme og resultatmål for 2015 ikke.

Der er nu afholdt MUS med alle faste VIP og andre ledere (sekretariatsleder, driftsleder mv). Nu skal gruppeledere i gang med at afholde  MUS med deres medarbejdere. Fastansatte VIP er systematisk blevet spurgt om de har afholdt deres MUS med deres medarbejdere sidste år og det vil de også blive næste år. Der bliver også opfølgning pr mail til hver enkelt gruppeleder.

Ad 3
Thomas G. Jensen redegjorde for hvordan integrationen af Dandrite i Biokemi-bygningen indebærer, at andre grupper flytter ud derfra og ind på andre steder på instituttet, samt hvordan halvdelen af øvelsesgangen på Biofysik overvejes inddraget til forskningslab til Dandrite aktiviteter. Hidtil er flytninger sket frivilligt og forsøgt gjort med de flyttende gruppers behov for udviklingsmuligheder for øje.

Pt er en gruppe på vej til at flytte fra Biokemi-bygningen ind på 4. sal i Bartholin, hvilket indebærer at bakteriologi må indskrænke.

Bettina Grumsen påpegede, at LSU bør høres førend beslutninger træffes, samt berørte medarbejdere høres og inddrages i flytteplaner. Herunder også de grupper, der berøres ved at andre grupper flytter ind hos dem. Det er ikke hendes indtryk at hendes medlemmer i Bartholin er orienteret om indskrænkelsen inden beslutningen er truffet.

Thomas G. Jensen gav udtryk for en generel opfattelse af at berørte medarbejdere er inddraget. Men at det samtidigt også er en løbende proces, hvor der træffes beslutninger i takt med, at brikkerne falder på plads i det puslespil, en flytning udgør.

Det blev rejst, hvorvidt ST ikke burde have taget en del af de nye grupper – eller afgive plads til andre af vores medarbejdere - samt hvor vores interesse ligger i de nye grupper, hvis de ikke medbringer overhead?

Hertil svarede Thomas G. Jensen at grupperne placeres efter, hvor de forskningsmæssigt passer bedst ind og at Dandrite tiltrækker gruppeledere, der kan løfte instituttet forskningsmæssigt såvel direkte som indirekte. De etablerer samarbejde med eksisterende grupper og styrker disse, finansierer nyt apparatur osv. Endvidere kan de nye gruppeledere hente overhead hjem bl.a. i form af de meget kompetitive ERC-grants.

Thomas G. Jensen blev spurgt, hvordan processen forløber, når plads skal omfordeles. Han og Morten Nielsen forklarede, hvordan der i tilfældet med Dandrite er en forpligtigelse til husning, således at når en ny gruppeleder skal ansættes, skal der findes plads. Hidtil er denne plads fundet ved at andre grupper er blevet tilbudt at flytte ud. Fremadrettet vil der også blive arbejdet med udvikling af øvelseslokaler i Biofysik-bygningen til en Dandrite gruppeleder, som skal bruge særlig megen plads. Instituttet har finansieret nogle af de ombygninger mv som har været en konsekvens, men Dandrite har også finansieret en del. Heraf ombygninger og bestykninger af egne nye labs. 

Ad 4
Bettina Grumsen indledte emnet med at sige, at nogle af hendes medlemmer udtrykker bekymring for om de ansættelsesmæssigt står svagere som ansat på fondsmidler end institutmidler. Andre er bekymrede for at det omvendte er tilfældet – altså at de står dårligere som ansat på institutmidler end fondsmidler. Derfor ønskes det at institutlederen afklarer dette.

Thomas G. Jensen svarede hertil, at alle fastansatte er ligestillede i en situation, hvor der skal afskediges pga reduktion i økonomiske midler. Hvem der afskediges, beror på kriterier fastlagt af ledelsen og forelagt LSU jf. bl.a. AUs personalepolitik - Delpolitik om uansøgt afsked.

Det blev rejst en række spørgsmål ift TAP ansatte i de store centre – herunder bl.a. ved ophør af stor bevilling kan en hel gruppe ansatte være uden finansiering på én gang, samt at deres ansættelsesbreve har ophørsdato, selvom varigheden under andre omstændigheder ville tilsige ansættelse uden slutdato. Det sidstnævnte forhold udredes pt af HR.

Ad 5
LSU pegede på følgende medlemmer til workshop: Thomas Corydon og Bettina Grumsen. LAMU har udpeget Majken Sand.

Bettina Grumsen vil i indlæg på Institutmøde 30/10 orientere medarbejderne om evalueringen af personalepolitikken og give dem mulighed for at bidrage med input.

Ad 6
Bettina Grumsen gennemgik indkomne forslag til opfølgningsplan og fik grønt lys af LSU til sammen med Thomas G. Jensen at lave en opfølgningsplan hurtigst muligt på baggrund heraf.

Ad 7
Bettina Grumsen påtalte, at idet den gældende retningslinje for behandling af TAP kursusansøgninger tidligere er vedtaget i LSU, burde ændringen til denne – nedsættelsen af et udvalg til at prioritere ansøgningerne – også være forelagt LSU inden beslutningen blev truffet.

Thomas G. Jensen fremlagde hans argumenter for at lave ændringen og redegjorde for at Institutforum – som også sammen med LSU var inddraget i udarbejdelsen af den oprindelige retningslinje - havde foretaget udpegningen, samt at han fortsat træffer beslutning om bevillingerne.

Det blev aftalt, at den oprindelige retningslinje underkastes en revision som også omfatter at det fremadrettet skal offentliggøres, hvem der bevilges/ikke-bevilges TAP kurser.

Ad 8
Se referaterne.

Ad 9
Der er kommet en justeret tidsplan for lønforhandlingerne 2014/2015, så se bort fra den, der blev udsendt sammen med dagsordenen. Den nye plan: http://medarbejdere.au.dk/administration/hr/lonadm/loenforhandling/