Referat af SU-møde 14. januar 2014

Tomas G. Jensen, Bettina W. Grumsen, Inger Merete S. Paulsen (suppleant for Anne Marie Bundsgaard), Morten Schallburg Nielsen, Bertha P. Beck Mortensen, Ole Bækgaard Nielsen, Arne Bruun (suppleant for Claus Bülow Knudsen), Anne Flensborg, Helle Christiansen, Helle Damkier, Zitta Glattrup Nygaard, Thomas Corydon, Per Höllsberg.
Fraværende:Steffen Junker, Peter Holm-Nielsen.
Øvrige deltagere: Christina Baas, HR; Morten Pless; Anni Mandrup Høeg (ref.)

DAGSORDEN:

  1. Godkendelse af dagsorden
  2. Det godkendte budget 2014
    Orientering om bestyrelsens endelige beslutning om budget 2014 (behandlet i HSU 13. dec. og i bestyrelsen 18. dec.) samt orientering om besparelsernes omfang.
    Bilag: Det godkendte budget.
    Bilag: Tids- og procesplan budget 2014
  3. Orientering om UL’s beslutning om overordnet kriterium for afskedigelse af medarbejdere, der påtænkes afskediget som følge af besparelserne
    LSU orienteres om det overordnede kriterium vedtaget af UL efter drøftelse i hhv. HSU og ASU/FSU.
    Bilag: Orientering om overordnet kriterium og den videre proces i LSU (eftersendes)
  4. Orientering om afværgeforanstaltninger
    Orientering om universitetsledelsens beslutninger om afværgeforanstaltningerne: Kvalificeret ansættelsesstop, frivillige fratrædelsesordninger og seniorordninger.
    Bilag: Afværgeforanstaltninger.
  5. Drøftelse af lokale afværgeforanstaltninger
    LSU drøfter muligheden for lokalt at iværksætte afværgeforanstaltninger udover de overordnede vedtagne afværgeforanstaltninger.
  6. Støttemuligheder for medarbejdere
    Orientering om støttemuligheder for medarbejdere; herunder psykologisk rådgivning.
    Bilag: Notat om støttemuligheder for medarbejdere ifm. besparelsesprocessen 2014
  7. Eventuelt

Ad 1
Dagsorden godkendt.

Ad 2
Thomas G. Jensen indledte mødet med at forelægge Institut for Biomedicins budgetramme for 2014. De udsendte bilag indeholder mange informationer om det samlede universitets økonomi, men hvad betyder det så for os?

AU skal samlet spare ca 200 mio. For HE betyder det et sparekrav på 21 mio. i 2014. Konsekvensen heraf er at Institut for Biomedicin skal opnå et overskud på 2,9 mio. i 2014. For at vi skal kunne dette skal der dog ske en langt større udgiftsreduktion, idet instituttet i forvejen har en ubalance mellem indtægter og udgifter på 5-6 mio. Ligeledes falder indtægterne fra STÅ i 2014, samtidigt med at udgifterne til husleje, front office og back office samt bidraget til de strategiske midler øges.

Alt i alt skal instituttet i 2014 reducere udgifterne med ca 14 mio. Størrelsen skal ses i forhold til budgetposter på løn på ca. 108 mio. og de øvrige driftsudgifter på ca. 16 mio. Besparelsen er i forhold hertil på ca. 11%.

Arbejdet på en spareplan går nu i gang, hvor alle udgiftsposterne må gennemgås.

Der blev stillet følgende spørgsmål:

  • Skal der ikke også ses på mulighederne for at øge indtægterne f.eks. at få større STÅ-indtægter ved at coache de studerende bedre, således at beståelsesprocenterne øges?
  • Der er blevet nævnt muligheden for ”Marshall-hjælp” fra dekanen – er det indregnet i de 14 mio. ?

Svar: Hjælpen er ikke indregnet i de 14 mio. men vil bestå i, at vi ikke skal opnå den fulde besparelse i 2014 (hvilket også ville blive særdeles vanskeligt pga opsigelsesvarsler mv). De tiltag, vi gør, vil skulle have varig effekt på 14 mio. idet økonomien ikke forventes forbedret de kommende år.

  • Er tallene bag sparekravet valide jf. problemerne med økonomisystemer mv?

Svar: Ja, det er de bedste bud.

Ad 3
Thomas G. Jensen opridsede udmeldingen fra UL jf. det udsendte bilag.

Universitetsledelsen har som overordnede kriterier besluttet, at de nødvendige personalereduktioner skal gennemføres ud fra saglige hensyn og på en sådan måde, at universitetet som helhed stadig fremadrettet er bedst muligt i stand til at varetage sine opgaver og at der derfor ved udvælgelsen af medarbejdere til afskedigelse foretages en saglig afvejning af de enkelte medarbejderes kvalifikationer og funktioner i forhold til universitetets fremtidige opgaver.

LSU på instituttet vil skulle drøfte supplerende lokale kriterier på det ekstraordinære LSU-møde i starten af februar.

I den kommende tid skal der udarbejdes en spareplan og evt. nødvendig personalereduktion skal modregnes omfanget af frivillig fratrædelse.

Det blev i forlængelse heraf bl.a. drøftet:

  • Spareplanen bør også fokusere på indtægtssiden herunder øget overhead og dækning af afledte udgifter ved eksternt finansierede projekter
  • Det er urimeligt at der etableres en lineær sammenhæng mellem omsætning og betaling til front office og back office
  • Udgifterne til administrationen bør analyseres i forbindelse med de forestående evaluering af den administrative omstillingsproces, for arbejdsgangene er blevet tungere - og udgifterne steget?
  • Skal vi ophøre med at hente DR4-penge hjem?

 Ad 4
Der er etableret kvalificeret ansættelsesstop frem til 30/6. Det indebærer at der kun opslås og besættes stillinger af eksterne ansøgere når der er en særlig god grund hertil. Ansættelsesstoppet gælder ikke DR4, men der udvises også her tilbageholdenhed idet der jo er sammenhæng mellem de to delregnskaber. Der kan opslås internt.

Frem til 4. februar kan medarbejdere ansøge om en frivillig fratrædelsesordning. Efter fristens udløb vil de medarbejdere, institutlederen vurderer det kan være en fordel for instituttet at indgå en fratrædelsesaftale med, blive indkaldt til en forhandling herom, hvor der kan aftales individuelle vilkår. Dog således at aftalerne skal ligge indenfor det udmeldte fra UL.

B-siden opfordrede institutlederen til at overveje efter hvilke principper, han vil behandle ansøgningerne, herunder om han vil gøre forskel på ansøgere.

Indgåelse af seniorordning evt. med en aftalt fratrædelsesdato er en tredje afværgeforanstaltning. Interesserede medarbejdere henvender sig også her til nærmeste leder /institutleder om en individuel aftale.  

Ad 5
Da der allerede på sidste LSU-møde 6/1 blev drøftet lokale muligheder, blev der her kun fortsat enkelte supplerende bemærkninger/spørgsmål: 

  • Øgede indtægter jf. tidligere (OH, afledte udgifter, flere STÅ)
  • Reduktion i huslejeudgifter (om end spillerummet er lille, idet vi ikke kan afgive f.eks. en etage i bygninger, vi råder over i dag)
  • Udskydelse af anlægsudgifter
  • Reduktion af udgifter til overarbejde og 6. ferieuge (varsles afholdt så udgift bør være på et minimum i 2014)
  • Færre studenterundervisere
  • Imødekomme orlovsansøgninger

Ad 6
Jf. bilag er der mulighed for medarbejderne for at søge professionel hjælp. Hvis medarbejder søger visiteret hjælp, vil instituttet formodentlig skulle godkende at dække udgiften.

Medarbejderne kan også komme til ledergruppen, ligesom der henvises til TR i materialet.

Ad 7
Den videre tidsplan er, at frem til næste møde i LSU den 5. februar udarbejder ledelsen en spareplan og lokale kriterier med henblik på drøftelse med LSU.

Inden da afholdes Institutmøde 17/1, hvor medarbejderne bliver informeret om omfanget af besparelserne. Indtil da er oplysningerne givet på dagens møde fortrolige.