Referat af SU-møde 6. januar 2014

Tomas G. Jensen, Bettina W. Grumsen, Inger Merete S. Paulsen (suppleant for Anne Marie Bundsgaard), Morten Schallburg Nielsen, Bertha P. Beck Mortensen, Ole Bækgaard Nielsen, Claus Bülow Knudsen, Anne Flensborg, Helle Christiansen, Helle Damkier, Zitta Glattrup Nygaard, Thomas Corydon, Per Höllsberg.
Fraværende:Steffen Junker, Peter Holm-Nielsen.
Øvrige deltagere: Christina Baas, HR; Anni Mandrup Høeg (ref.)

DAGSORDEN:

  1. Godkendelse af dagsorden
  2. Orientering om forestående besparelser fra institutlederen og efterfølgende drøftelse herafDer skal specifikt drøftes,
    Forslag til hvor vi forestiller os, der kan spares for at undgå afskedigelser
    En handlingsplan for LSU’s videre arbejde i denne proces
    At institutledelsen ønsker at udsætte behandlingen af kursus- og rejseansøgninger, herunder den ekstra ansøgningsrunde ifm MUS, pga besparelserne
    At behandling af kriterier for tildeling af ny løn-midler ønskes udsat i LSU.
  3. Drøftelse af revideret Oplæg til udgiftsdækning ved afvikling af eksternt finasierede projektet på Institut for Biomedicin der skal træde i kraft 01.01.2014 (revideret oplæg vedhæftet)
    Der vil efterfølgende fortsat kunne ske mindre tilpasninger i oplægget efter aftale med Økonomi.
  4. Øvrig orientering om instituttets økonomi og drift v/institutlederen
  5. Orientering om ny model for finansiering af elever (dyrepasserelever og laborantlever) v/institutlederen og drøftelse heraf
  6. Planlægning af ekstraordinære LSU-møder i tilknytning til besparelser. Møderne foreslås afholdt på følgende datoer:
    14. januar kl. 11-13
    5. februar 2014 kl. 11-13
  7. Eventuelt

Ad 1
Dagsorden godkendt.

Ad 2
Bettina Grumsen indledte mødet med kort at opridse, hvad der er udsendt til HSU-møde og FSU-møde i indeværende uge. Tids- og procesplanen udsendt som bilag blev omdelt.

Herefter præsenterede Thomas G. Jensen sin forventning om at der venter en større økonomisk udfordring for Institut for Biomedicin end andre steder. Dette begrundet i det allerede eksisterende underskud på instituttet, øgede huslejeudgifter og udgifter til back office og front office samt faldende indtægter (STÅ-satsen reduceres med 2% hvert år).

PÅ trods af at instituttets sparekrav for 2014 endnu ikke er kendt, fremlagde Thomas G. Jensen ledelsens meget tidlige overvejelser om hvordan besparelser kunne udmøntes. Han indledte med at fastslå, at besparelserne nok ikke kunne nøjes med at blive fundet i driftsudgifterne alene - det bliver nok nødvendigt at overveje andre dele af budgettet, herunder:

  • En evt. reduktion i VIP og TAP på Delregnskab 1
  • Betaling for flere ydelser f.eks. i alle dyrestalde
  • Øgning af priserne i core faciliteterne
  • Anlægsudgifter (det store nybyg- og renoveringsprojekt kan nok ikke udskydes, men man kunne overveje en evt. udskydelse af et eller flere af de andre byggeprojekter f.eks. på Anatomi)
  • Nedlæggelse/reduktion i core faciliteter/fællesfunktioner
  • Afgivelse af kvm med henblik på huslejereduktion (f.eks. i VAB)
  • Reduktion i udgifter til undervisning f.eks. nedlæggelse af øvelser, mindre brug af eksterne undervisere og aktivering af flere til undervisning og i helt særlige tilfælde betaling for delvis undervisningsfritagelse

Vi har en forpligtigelse til at spænde vidt både undervisnings- og forskningsmæssigt, hvorfor det ikke er muligt at lukke en hel afdeling eller lign.

Vi skal fortsat levere undervisning og forskning af høj kvalitet og med mindst mulig reduktion. Men det kan nok ikke undgås at besparelserne kommer til at mærkes og vi kan risikere at medarbejdere vælger at sige op på denne baggrund.

Der blev fra LSU bl.a. spurgt:

  • Kan der ikke spares på back office og front office samt de strategiske midler?

Svar: Administrationen skal spare – og forholdsmæssigt mere end på institutterne – men herudover får vi egne sparekrav. AUs øverste ledelse har besluttet at der forsat skal være strategiske midler. Det varer reelt også lang tid inden der er opbygget midler, idet effekten af besparelserne tager tid bla pga opsigelsesvarsler og fratrædelsesgodtgørelser.

  • Er der ikke en 70-års grænse længere?

Svar: Nej. Et enigt LSU udtalte sig også imod aldersdiskrimination i denne proces.

  • Kunne ph.d. studerende ikke undervise mere?

Svar: Jo, det arbejdes  der på, men med hensyn til at undervisningskvaliteten skal være høj. De PhD studerendes undervisningsbelastning er i øvrigt meget forskellig.

  • Hvor mange fratrædelser ventes de kommende år og kunne man undgå nogle afskedigelser ved at flytte VIP til DR4 indtil naturlig afgang gør det muligt igen at aflønne på DR1?

Svar: Det er besluttet, at der skal gennemføres permanente besparelser. Dette også i lyset af kommende års økonomiske udfordringer.

  • Kan vi øge STÅ-indtægterne f.eks. ved sommerskole?
  • Kan vi/AU få indtægter ved at leje lokaler ud f.eks. i sommeren?

LSU tiltrådte afslutningsvis, at behandlingen af ansøgninger om støtte til kurser udskydes indtil budget 2014 er fastlagt. Samt at den aftalte videre drøftelse i LSU af kriterier til den kommende lønforhandlingsrunde udskydes. Selve forhandlingerne er også udskudt (til efteråret 2014).

Ad 3
Thomas G. Jensen introducerede oplægget med følgende bemærkninger: Oplægget indebærer, at alle ansøgninger over 1 mio kr med tilhørende budgetter skal forbi institutlederen før afsendelse til en individuel bedømmelse af om der kan/skal indarbejdes (yderligere) afledte udgifter.

Vi har mange eksterne midler – heraf også en særlig stor del uden overhead – og det belaster os økonomisk. Derfor skal vi have flere afledte udgifter dækket af DR4 og have hævet vores gennemsnitlige OH-procent fra de nuværende 11%.

Herefter blev følgende bemærket fra LSU:

  • Når der bruges formuleringer som ”Køb fra instituttet” kommer det netop til at virke som et skjult overhead
  • Der afregnes allerede mange fast udgifter (laboranttimer) via DR4
  • Skal universitetet – eller fondene – bestemme forskningen?
  • Kunne man forestille en model, hvor institutstøtten varierer med tilgangen af eksterne midler dvs hvor man udsætter sine laborant- og annuum bevillinger til et tidspunkt, hvor der kommer færre eksterne midler ind?

Thomas G. Jensen svarede hertil, at vi fortsat har en bedre balance mellem eksterne og interne midler end nogle af dem, vi kan sammenligne os selv med bl.a. ST-institutter, selvom vi nærmer os deres situation. Vi har også en bedre integrering af centrene i det almindelig universitetsliv end det feks ses på Panum. Centrenes ansatte deltager f.eks. i undervisning.

Ift det konkrete forslag ang. udsættelse af sine laborant- og annuum bevillinger til et tidspunkt, hvor der evt. kommer færre eksterne midler ind, så kan det nok praktisk ikke lade sig gøre. Der er ingen overførsel mellem regnskabsår, institutledere skifter og det økonomiske råderum ændrer sig over tid.

Ad 4
Thomas G. Jensen orienterede om at driftsleder Birgitte Lüttge fratræder sin stilling per 1. februar, da hun har fået andet arbejde udenfor AU. Varetagelsen af hendes opgaver drøftes pt. Herunder evt. opsplitning af funktionerne som henholdsvis arbejdsmiljøleder og personaleleder i dyrestaldene. Det er ikke besluttet om stillingen som driftsleder skal opslås trods ansættelsesstop.

Medarbejderne på instituttet får mulighed for at fremsende forslag til navne til vores bygninger, inden Institutforum behandler de indkomne forslag og videresender dem til Universitetsledelsen, som efterfølgende skal træffe beslutning. Der bliver oplyst om muligheden for at komme med forslag i førstkommende nyhedsbrev.

Professorerne på instituttet har sendt brev til dekanen ang. besparelserne, hvor de argumenterer for hvorfor Institut for Biomedicin ikke skal pålægges hårde besparelser. Der er efterfølgende afholdt møde mellem professorerne og dekanen på dekanens initiativ.

Der er 3 yngre VIP på instituttet, som hver har modtaget en af Det Frie Forskningsråds Sapere Aude-bevillinger, hvilket er særdeles flot.

De etablerede netværk på instituttet fungerer godt. Netværket for ”senior post docs” har netop afholdt 2. møde og det gik langt bedre end det første, hvor stemningen var præget af den usikkerhed, man ofte som senior post doc er påvirket af.

Ad 5
Anni Mandrup Høeg opridsede udmeldingen modtaget via HR HE: Elever i dyrestaldene finansieres fortsat fra central pulje og fordeles efter fordelingsnøgle. Laborantelever skal institutterne selv finansiere fra 1. januar 2014 og institutterne får ikke nye midler til udgiften pr den dato. Der er ønske om laborantelever fra minimum to steder på instituttet, men der er pt ikke indledt ansættelse af nogle, da der endnu ikke er fastlagt et budget for 2014, ligesom der også er ansættelsesstop.

Bertha Mortensen supplerede denne fremlæggelse med noget baggrund: Laborantelever er til forskel fra andre lever ikke med i bekendtgørelse der fastlægger bod til institutioner der ikke har et minimumsantal elevpladser. Dette er formodentlig begrundelsen for, at laborantelever ikke er med i samme ordning som øvrige elever. Konsekvensen kan meget vel blive et reduceret antal elever, når institutterne selv skal finde finansieringen i egne budgetter, hvorfor Bertha Mortensen flere gange har rejst sagen i relevante fora. Det er dobbeltuheldigt at omlægningen sker netop samtidigt med besparelserne. På forespørgsel har Bertha Mortensen fået oplyst, at udgifterne til praktikanterne er udlagt i rammebudgetterne for institutterne.

LSU var enige om, at det er vigtigt at uddanne laboranter af hensyn til bl.a. egen rekruttering.

Ad 6
Mødeplan drøftet og principielt tiltrådt – dog således at såfremt udmelding vedr. senere adgang til konkrete tal, viste sig at blive bekræftes, så måtte møde 14/1 flyttes.

Ad 7
Bettina Grumsen orienterede om at hun har fået ny suppleant i LSU: Gitte Biller. Helle Damkier orienterede om, at hun udtræder 30/4 ved jobskifte og erstattes af sin suppleant Frederik Dagnæs-Hansen.

Herefter orienteredes om, at den ny-udpegning til LSU, der skulle have fundet sted i foråret, udskydes pga besparelserne. Beslutningen er truffet i HSU og gælder HSU, FSU og LSU på hele AU.

Jf. arbejdsmiljø og psykisk APV er der afholdt tema-formiddag på Biokemi ang. mobning. Det var fin tilslutning, gode drøftelser i en fin stemning og evalueringerne efter mødet var god. Det bliver vigtigt at fastholde indsatsen ift psykisk arbejdsmiljø, herunder mobning, når den nuværende daglige arbejdsmiljøleder på instituttet Birgitte Lüttge fratræder.