Referat af ekstraordinært SU-møde 5. februar 2014

Tomas G. Jensen, Bettina W. Grumsen, Anne Marie Bundsgaard, Morten Schallburg Nielsen, Bertha P. Beck Mortensen, Ole Bækgaard Nielsen, Claus Bülow Knudsen, Inger Marie Bro (suppleant for Anne Flensborg), Helle Christiansen, Helle Damkier, Zitta Glattrup Nygaard, Thomas Corydon, Per Höllsberg, Steffen Junker, Peter Holm-Nielsen.
Øvrige deltagere: Christina Baas, HR; Anni Mandrup Høeg (ref.)

DAGSORDEN:

  1. Bemærkninger og godkendelse af dagsorden
  2. (Lukket punkt) Drøftelse af instituttets spareplan
  3. Drøftelse af kriterier for udvælgelse af medarbejdere, der påtænkes afskediget som følge af besparelserne
  4. Drøftelse og tilrettelæggelsen af processen for meddelelse om påtænkt afskedigelse
  5. Orientering om, hvordan omplaceringsmuligheder undersøges, jf. AUs personalepolitik
  6. Drøftelse af vilkår for de afskedigede
  7. Eventuelt

 

Ad 1
Institutleder Thomas G. Jensen indledte mødet med at bemærke at de påtænkte afskedigelser er omfattet af loven om varsling ifm afskedigelser af større omfang. Ifølge varslingsloven skal der være forhandlinger med lønmodtagerrepræsentanterne. På AU betragtes behandlingen i samarbejdsudvalgene som forhandlinger i varslingslovens forstand. Drøftelserne er fortrolige indtil indholdet er sendt ud til alle medarbejderne af ledelsen. Det indskærpes desuden, at der gælder tavshedspligt for oplysninger som vedrører personforhold.

Ad 2
Thomas G. Jensen gennemgik det fremsendte bilag vedr. spareplanen, der iværksættes fordi instituttet skal forbedre balancen mellem indtægter og udgifter med ca. 14 mio.

Han oplyste bl.a. om antallet af påtænkte afskedigelser ved instituttet/enheden: Der forventes en reduktion i antal medarbejdere svarende til 19 fuldtidsstillinger baseret på gennemsnits-lønudgiften for instituttets medarbejdere. For nuværende vides det ikke præcist, hvor stor effekt der er af de iværksatte afværgeforanstaltninger, herunder af frivillige fratrædelser og indgåede seniorordninger, samt effekten af andre lønudgift-reducerende tiltag (f..eks. øget finansiering af laboranttimer med fondsmidler), men afskedigelser kan ikke undgåes. De påtænkt afskedigede medarbejdere tilhører henholdsvis gruppen af videnskabelige medarbejder og tekniske medarbejdere.

Reduktionen af antal medarbejdere på 19 fuldtidsstillinger skal ses i forhold til instituttets i alt 407 ansatte (årsværk), fordelt på 238 videnskabelige medarbejdere og 169 teknisk administrativt medarbejdere.

Efter fremlæggelsen af spareplanen stillede medlemmer af LSU uddybende spørgsmål til institutlederen samt kommenterede på det fremlagte. Institutlederen tog de fremsatte synspunkter til efterretning. Tilsvarende tog LSUs medlemmer ledelsens plan til efterretning.

Ad 3
Thomas G. Jensen gennemgik det fremsendte bilag vedr. kriterier. Han påtænker at anvende følgende kriterier:

Overordnede kriterier for udvælgelse af medarbejdere til afskedigelse:

“De nødvendige personalereduktioner skal gennemføres ud fra saglige hensyn og på en sådan måde, at universitetet som helhed stadig fremadrettet er bedst muligt i stand til at varetage sine opgaver og at der derfor ved udvælgelsen af medarbejdere til afskedigelse foretages en saglig afvejning af de enkelte medarbejderes kvalifikationer og funktioner i forhold til universitetets fremtidige opgaver”.

Institutlederen påtænker i tillæg hertil at bringe følgende supplerende kriterier ved udvælgelse til afskedigelse i anvendelse i den samlede vurdering:

  • At medarbejderen er beskæftiget med opgaver, der efter en prioritering af den fremtidige opgavevaretagelse, helt eller delvist bortfalder
  • Indsats i forhold til forskning og undervisning
  • Krav til medarbejderens stabilitet og effektivitet

Efter fremlæggelsen af spareplanen stillede medlemmer af LSU uddybende spørgsmål til institutlederen samt kommenterede på det fremlagte. Institutlederen tog de fremsatte synspunkter til efterretning. Tilsvarende tog LSUs medlemmer ledelsens påtænkte kriterier til efterretning.

Ad 4
Thomas G. Jensen gennemgik det fremsendte bilag vedr. tilrettelæggelsen af processen vedr. afskedigelse. Der må laves en ændring til planen, således at de planlagte møder hvor partshøringsbrevene udleveres, fordeles på to dage (24. og 25. februar). Som en følge heraf vil punkt b) i det tilsendte blive tilrettet.

Punkt c) tilrettes også idet der indføjes at instituttets HR-partner er tilstede ved samtalerne.

Endelig præciseres det, at en tillidsrepræsentant først kan foreslå en anden proces efter afvikling af punkt b). Indtil dette punkt kan tillidsrepræsentanten jo ikke være bekendt med, at en konkret medarbejder dels er indkaldt til samtale, dels at medarbejderen ikke ønsker at møde frem til møde med ledelsen, men f.eks. foretrækker at få tilsendt høringsbrev.

Oplægget fra ledelsen blev drøftet og kommenteret yderligere på en række punkter og institutlederen tog de fremsatte synspunkter til efterretning. Tilsvarende tog LSUs medlemmer ledelsens plan til efterretning.

Ad 5
Thomas G. Jensen bekræftede, at instituttet i denne situation vil dels efterleve AUs personalepolitik ang. Omplacering, og dels instituttets egne retningslinjer for TAP-ansættelser, hvori ledighedstruede medarbejdere specifikt er omtalt. Ledighedstruede medarbejdere – både når de er i hørings- og opsigelsesfasen - vil få fortrinsret til de ledige stillinger på Biomedicin, der opstår. Fortrinsretten garanterer ikke, at en medarbejder får en ledig stilling. Det vil afhænge af match af den ledige stilling med den pågældende medarbejders kompetencer. Instituttet vil medvirke til en opkvalificering af medarbejderen til varetagelsen af en ny stilling efter en konkret vurdering herunder udgifterne forbundet hermed og tidsperspektivet.

HR har en særlig opgave med at matche ledige interne stillinger med ledighedstruede medarbejdere i denne situation. TR i LSU tilbød HR at medvirke med deres overblik over berørte medarbejderes kvalifikationer og dette tilbud tog HR-partner Christina Baas meget positivt imod.

Ad 6
Thomas G. Jensen orienterede om følgende: Det vil blive vurderet for hver medarbejder, der fratræder - enten efter frivillig aftale eller uansøgt afsked - hvorvidt medarbejderen fritages for tjeneste.

Ledelsens generelle indstilling er, at medarbejdere, der afskediges, ikke fritages fra tjeneste. Dette sker både af hensyn til instituttet og til medarbejderen selv. Umiddelbart efter selve udleveringen af høringsbrevet forventes medarbejderen naturligvis ikke at blive på instituttet, men er velkommen til at gå hjem.

Ledelsen vil generelt være meget tilbageholdende med at indgå aftaler om fritstilling, hvorved forstås aftaler hvor rådighedsforpligtigelsen overfor AU falder helt bort, således medarbejderen kan tage en anden stilling i opsigelsesperioden og fortsat modtage løn fra AU.

Ledelsen vil se positivt på ansøgninger om tjenestefri for at deltage i jobsøgningsaktiviteter og kompetenceudvikling fra de afskedigede medarbejdere.

Ad 7
Det blev aftalt at den normale godkendelsesprocedure for LSU-referater fraviges.  Således skal forslag til rettelser/tilføjelser til udkastet til referat, der planlægges udsendt 6/2, være fremsendt allerede senest 9/2.

Ledelsen påtænker at orientere alle medarbejder pr mail fredag d. 7/2 om spareplan, kriterier for udvælgelse til afskedigelse og proces for meddelelse om påtænkt afskedigelse. Indtil ledelsen udmelding har LSU tavshedspligt ift dagens drøftelser.

På forslag fra LSUs formandskab anmodes HSU om udsættelse af fristen for evaluering af MUS i de lokale samarbejdsudvalg. LSU på Institut for Biomedicin har ikke kunne nå denne evaluering grundet drøftelserne af besparelserne.