”Socialisér mest muligt med dine kolleger – det er mit bedste råd”

Hvordan er det at arbejde på Health, når man er ny, kommer udefra og lige er landet? Det har vi spurgt en række internationale kolleger fra fakultetets fem institutter om. Emaan Ghias fra Institut for Retsmedicin ser på fakultetet med friske øjne.

Mød Emaan Ghias, som fortæller, at særligt to ting har overrasket hende i mødet med Health som arbejdsplads. Foto: AU Foto

Hvem er Emaan Ghias?

  • Navn: Emaan Ghias.
  • Alder: 24 år.
  • Baggrund: Født i Pakistan, opvokset i Emiraterne, tog sin bachelor i Ungarn og kandidaten i Holland.
  • Civilstatus: Gift med Waleed Badar, som er dansker og studerer odontologi på Health.
  • Stillingsbetegnelse: Ph.d.-studerende på Institut for Retsmedicin.
  • Forskningsområde: Skal de næste tre år forske i appetitregulerende biomarkører og undersøge, om de potentielt kan bidrage til at udvikle medicinpræparater mod metaboliske lidelser som fx diabetes og overvægt.
  • Ansættelsestidspunkt: Blev indskrevet som ph.d.-studerende i februar 2024 og var tidligere tilknyttet instituttet som specialestuderende og forskningsassistent. Hun har sammenlagt været på Health i knap 19 måneder.

Hvorfor søgte du et job på Health?

Jeg ville gerne tættere på min mand, som er dansker. Uanset hvad ville jeg være flyttet til Danmark på et tidspunkt. Jeg har en baggrund i retsmedicin og studerede i Holland, da jeg blev opmærksom på muligheden for at fortsætte mine studier i Aarhus. Jeg vidste faktisk ikke, at der fandtes et retsmedicinsk forskermiljø i Danmark, før jeg ledte efter det og opsøgte mine nuværende vejledere, Kirstine Lykke Nielsen og Mogens Johannsen.

Jeg har været virkelig, virkelig heldig med at kunne skrive min kandidatafhandling på Aarhus Universitet og med efterfølgende at blive ansat på Institut for Retsmedicin. Først som forskningsassistent og nu som ph.d.-studerende. Det er jeg meget taknemmelig for.

På hvilken måde adskiller Health sig fra din tidligere arbejdsplads?

Jobbet på Health er mit første ægte voksenjob, og nu hvor jeg er fastansat, er balancen mellem min arbejdstid og min fritid meget bedre. Mine vejledere er meget opmærksomme på min work-life-balance, så jeg ikke arbejder for meget. Jeg kan stadig have meget at se til, men det er ikke på en usund måde. Det betyder meget for mig, og jeg fornemmer, at det er en generel holdning på fakultetet, at vi passer på hinanden som kolleger, og at der er fokus på work-life-balance.

Derudover er en hverdag i akademia her ikke så forskellig fra den i Holland. For nogle måneder siden blev jeg interviewet til universitetsavisen Omnibus, hvor jeg gav jeg et eksempel på forskellen mellem de to kulturer, som måske også er relevant her. 

Folk i Holland er meget direkte og kan virke lidt ligeglade med den måde, de siger tingene på. Det kan godt opleves som om, hollænderne er uhøflige, selv om det formentlig ikke er hensigten. I Danmark er I også meget ærlige. Til gengæld er I, som jeg ser det, mere opmærksomme folks følelser – I prøver at sige tingene på en pænere og mere hensynsfuld måde. Og så er det danske brød meget bedre end det hollandske. Det er osten ikke.

Hvad vægter du højest i dit arbejdsliv?

Et godt arbejdsmiljø betyder alverden for mig. Jeg bliver motiveret af de mennesker, der er omkring mig. Det er derfor, jeg er så glad lige nu. Mine kolleger er enormt hjælpsomme og støttende. Arbejdsmiljøet både i gruppen og på instituttet er fantastisk, og det imponerer mig faktisk lidt, for nogle gange er vi jo også hinandens konkurrenter. Fx når vi skal søge ekstern finansiering til vores forskningsprojekter. Men det mærker jeg aldrig.

En enkelt ting, jeg godt kunne ønske mig bedre – og som kan udfordre arbejdsmiljøet – er den engelske kommunikation på instituttet, sprogbarrieren. Jeg savner nogle gange en direkte oversættelse af fx en mail eller en vejledning i stedet for bare et kort resumé. Som arbejdsplads bør man være mere transparent og inkluderende. Men det er nok primært på instituttet, det er en udfordring, og jeg ved, at ledelsen er opmærksom på det. Jeg tror ikke, udfordringen gælder hele fakultetet. Jeg er fx glad for, at fakultetets nyhedsbrev udkommer på engelsk.

Hvad ville du gerne have vidst, inden du tiltrådte din nuværende stilling på Health?

Særligt to ting har overrasket mig i mødet med min nye arbejdsplads. Jeg vidste selvfølgelig godt, at der er nogle formelle krav til mig som ph.d.-studerende. Bl.a. at der er en undervisningsforpligtelse. Men at den skulle være vanskelig – eller i hvert fald lidt besværlig – at opfylde, kom nok bag på mig.

Som ph.d.-studerende på Institut for Retsmedicin er vi nødt til at indgå aftaler med kolleger på andre institutter for at leve op til vores undervisningsforpligtelse. Vi har ikke selv tilstrækkelig undervisning på instituttet. Det vidste jeg ikke på forhånd.

Den anden ting, der overraskede mig, var, at ph.d.-kurserne på Health i så høj grad har medicinuddannelsen som omdrejningspunkt. For os, der ikke har en baggrund i medicin, kan det indimellem være svært at relatere til undervisernes eksempler, metoder og tilgange. Det er en lille ting. Men det slår mig alligevel, at medicinuddannelsen er så dominerende på fakultetet.

Har du et godt råd til (internationale) kolleger, som for nylig er blevet ansat på Health?

Aktiv deltagelse i sociale aktiviteter er afgørende for god integration. Det har det i hvert fald været for mig. Socialisér mest muligt med dine kolleger. Deltag i arrangementer uden for arbejdstiden. Vær åben og nysgerrig. Det er vist mine bedste råd til andre med international baggrund, der bliver ansat på Health. Jeg tror, at jeg ved at deltage og altid sige ja tak, næsten har insisteret på at blive en del af flokken.

Det kan være hårdt at være udlænding på en dansk arbejdsplads i begyndelsen – især når man er introvert som mig. Man kan godt føle sig ret alene, og det er svært at bryde igennem og blive en del af fællesskabet. Det kræver fx mod at deltage i samtaler med danske kolleger og opfordre dem til at tale engelsk. De gør det ikke med vilje; jeg tror, det er naturligt at gribe til sit modersmål i uformelle og sociale sammenhænge.

Men når det så lykkes, fx fordi jeg insisterer på, at vi også taler engelsk sammen også i pauserne og uden for arbejdstid, er det hele indsatsen værd. Jeg føler mig både set og inkluderet nu, så nu forsøger jeg at tage ansvar og give noget tilbage, når vi får nye internationale kolleger på instituttet. Jeg vil gerne hjælpe dem ind i fællesskabet.

Kontakt

Ph.d.-studerende Emaan Ghias
Aarhus Universitet, Institut for Retsmedicin
Telefon: 50 53 44 65
Mail: eghias@forens.au.dk