ROBIN skal sikre endnu flere biomedicinske spinouts

En løs idé eller et flyvefærdigt projekt? Ansatte på Institut for Biomedicin kan nu få hjælp til alt, der rimer på erhvervssamarbejde og innovation.

Innovationsprofessor Claus Elsborg Olesen og seniorkonsulent Jane Palsgaard har som mission at hjælpe forskningsprojekter med kommercielt potentiale. Foto: Simon Byrial Fischel, AU Health.

Research Office for Biomedical Innovation (ROBIN)

Innovationskontoret ROBIN er etableret for at formalisere og styrke støtten til innovative projekter på Institut for Biomedicin.

Sammen med forskerne identificerer og udvikler ROBIN den bedste innovationsvej for spinout-projekter eller andre erhvervssamarbejder.

Læs mere på ROBINs website.

Jane Palsgaards dør i Skou-bygningen står altid åben – sådan metaforisk set.

Sammen med innovationsprofessor Claus Elsborg Olesen har hun efter sommerferien formaliseret støtten til medarbejdere på Institut for Biomedicin, der drømmer om iværksætteri eller samarbejde med erhvervslivet.

Det sker på innovationskontoret ROBIN (Research Office for Biomedical Innovation), som gik i luften i august 2024.

Hos ROBIN kan forskere få hjælp, uanset hvor kort eller langt de er nået med deres planer. Måske søger man sparring på en konceptidé skitseret på bagsiden af en krøllet serviet – måske er man allerede i gang med at rejse kapital.

Jane Palsgaard og Claus Elsborg Olesen deltager gerne i møder med mulige investorer og involverer sig i både projektplaner og virksomhedsstruktur. Hjælpen kan også helt lavpraktisk være input til et godt slide-deck, der gør forskeren i stand til at pitche sin idé. Eller feedback på en innovationsansøgning, hvor fokus måske skal lægges et andet sted end i traditionelle fondsansøgninger.

Lige nu støtter ROBIN omkring 10 projekter - og så er der alle de tidlige, uformelle samtaler.

Arbejdet handler nemlig lige så meget om at motivere forskerne og styrke deres fokus på de muligheder og glæder, der følger med et innovationsrettet projekt, fortæller Jane Palsgaard, som siden september 2023 har været instituttets seniorkonsulent for innovation og entreprenørskab.

”Vi vil gerne plante et frø i næste generation af forskere, som kan spire videre i karrieren. Det falder fint ind i den vision, vi har på Institut for Biomedicin - at det arbejde, vi laver, skal gøre en forskel ude i samfundet.”

Visionen kommer blandt andet til udtryk i et netop godkendt ph.d.-kursus i Biomedicinsk Innovation, som skal køre i forårssemesteret 2025.

Hvor skal man starte?

Man kan altid skrive en mail til ROBIN eller banke på, fortæller Jane Palsgaard, der kommer fra en stilling som alliance director hos Novo Nordisk, Research and Early Development.

”Generelt vil vi gerne involveres så tidligt som muligt. Men man skal selvfølgelig være villig til at dele informationer, både data, resultater og visioner. Det kan være svært for nogen,” siger hun.

Når forskere er åbne for samarbejdet, får de til gengæld i ROBIN en sparringspartner med både erfaring og netværk.

”Jeg har en fornemmelse af, at mange sidder med gode ideer, men de ved ikke rigtigt, hvad de skal gøre – hvor skal man starte? Et innovationsprojekt er også en ekstra arbejdsbyrde i et travlt liv. Måske kan det hjælpe, at man ikke står alene med det,” siger Jane Palsgaard og understreger, at fordelene ved innovationsarbejdet er større end bøvlet.

”Mange oplever, at de på en helt anden måde begynder at arbejde som et team. Og så er der en stor tilfredsstillelse i samfundsperspektivet – at man kan komme til at gøre en direkte og håndgribelig forskel for patienter.” 

Det er øverst på dagsordenen

Etableringen af ROBIN er et udtryk for, at Institut for Biomedicin i den grad har fokus på sammenhængen mellem forskning, uddannelse og innovation, påpeger Institutleder Thomas G. Jensen.

”Vi sætter innovation øverst på dagsordenen. Vi tror på bottom up-tilgangen og forsøger at få alle med, som har en idé med kommercielt potentiale,” siger han.

”Det handler både om at hjælpe dem, der allerede har planer - og at inspirere dem, der endnu ikke har tænkt i de baner.”

Kontakt

Seniorkonsulent Jane Palsgaard Pedersen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Telefon: 22 21 98 99
Mail: palsgaard@biomed.au.dk
 

Innovationsprofessor Claus Elsborg Olesen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Telefon: 61 26 00 35
Mail: ceo@biomed.au.dk