”Det har altid været mit formål, at økonomi skal fylde så lidt som muligt”

Lasse Munk Madsen begynder den 1. maj i sit nye job som administrationschef på Health. Mød en resultatorienteret cand.oecon., der er fagligt nysgerrig og har en svaghed for en særlig svensk chokoladebar.

Foto: Line Rønn

Lasse Munk Madsen

  • 54 år
  • Opvokset i Frederikshavn
  • Uddannet cand.oecon. fra Aarhus Universitet
  • Kommer fra en stilling som vice- og økonomidirektør på Aarhus Tech. Har tidligere arbejdet med ledelse, økonomi og IT hos TDC og har været økonomidirektør i Arkitema
  • Gift med Lisbeth, der er marketingdirektør ved virksomheden Patrade. Sammen har de Frederik på 23 år og Ellen på 21 år. Børnene er flyttet hjemmefra, og parret har for nylig byttet villa og have ud med en lejlighed i Ceres Byen, Aarhus C.

Han er punktlig, velforberedt og har mere end 20 års ledelseserfaring på CV’et. Han kommer til interviewet i sort habit og lyseblå skjorte, og ved første øjekast ligner Lasse Munk Madsen en mand, der om natten drømmer om procesoptimering, digitalisering og økonomistyring.

De seneste 14 år har han været vice- og økonomidirektør på Aarhus Tech. Nu skal han være øverste leder for Administrationscenter Health, der består af 200 medarbejdere fordelt på otte enheder i HR, bygningsservice, økonomi, IT, kommunikation, studier, ph.d.-administration og fakultetssekretariat.

Det bliver umiddelbart en genkendelig hverdag, når Lasse Munk Madsen sætter sig i administrationschefens stol til maj. Han bliver i uddannelsessektoren, og både hans gamle arbejdsplads Aarhus Tech på Halmstadgade og Aarhus Universitet er tegnet af C.F. Møller og opført i de karakteristiske gule teglsten. Men mentalt bliver det noget af et skifte. Der er langt fra en erhvervsskoleverden med kurser for faglærte og gymnasieforkortelser som HTX, EUX og STX til det sundhedsvidenskabelige fakultet i Universitetsparken.

Derfor har Lasse Munk Madsen også planer om en stille indflyvning.

”Jeg lægger vægt på at forstå den kontekst, jeg er i, så jeg kommer ikke med et stort program efter 14 dage. Jeg glæder mig til at komme rundt og se, hvad der rører sig i organisationen, og jeg glæder mig i høj grad til at lære mennesker at kende. Hvad vil de ansatte gerne have hjælp til, hvad bøvler de med, hvordan er kutymerne og interesserne? Det ser jeg frem til at finde ud af.”  

Arbejdspladsens kultur er vigtig

Lasse Munk Madsen bliver leder for otte funktionschefer. Sammen med dem skal han skabe de bedste rammer for, at Health kan uddanne dygtige studerende og levere forskning på højt niveau. Blandt andet skal han sikre en sund økonomi på fakultetet og sørge for, at de administrative løsninger er de bedste til at understøtte fakultetets faglige mål. Et særligt fokusområde er bygningsøkonomien, fordi han bliver en del af Healths ambitiøse vækstplan for nybyggeri og renovering af laboratoriebygninger.

”Økonomi er vanvittig spændende, men det har altid været mit mål, at økonomi skal fylde så lidt som muligt i en organisation. Meget få organisationer har økonomien som kerneområde, og når det fylder lidt, er det fordi, det fungerer,” siger den 54-årige cand.oecon. 

Han har aldrig været fan af karriereplaner og søgte jobbet som administrationschef af den klassiske årsag, at han efter 14 år på Aarhus Tech fik lyst til at prøve noget nyt.

I stedet for karriereplaner har han pejlemærker. For Lasse Munk Madsen betyder det meget, at arbejdspladsen har et formål og en kultur, han kan identificere sig med.  

”Jeg har været i et børsnoteret selskab. Det var godt at prøve, men jeg tror ikke, jeg skal den vej igen. At være i en organisation, der har et andet formål end at tjene penge til aktionærer, tiltaler mig mere og mere. Det giver en anden ro og mulighed for mere langsigtede løsninger, når man ikke udelukkende skal tænke på kvartalets bundlinje,” forklarer han.

Vil han skabe paladsrevolution?

På Aarhus Tech havde Lasse Munk Madsen personaleansvar for 100 medarbejdere. Nu bliver tallet fordoblet. Hans ledelsesstil er præget af frihed under ansvar og direkte kommunikation, fortæller han:

”Jeg er helt klart en person, der er meget resultatorienteret. Man skal være sin opgave og sine resultater bevidst - det er noget, jeg ikke går på kompromis med. Men jeg er også en person, der skaber resultater sammen med andre. I min verden er det gruppen før individet. Jeg har en grundfilosofi om, at de fleste mennesker hver dag går på job for at gøre et godt stykke arbejde, så jeg prøver at forstå deres kontekst, og hvad der er på spil. Jeg er tilhænger af at få problemerne på bordet og tage en diskussion om, hvordan vi i fællesskab løser dem.”

Selv er han drevet af udfordringer.

”Jeg vil hellere have dialog end tunge, nedskrevne arbejdsgange. Nogle synes bedst om faste driftsopgaver, der gentager sig år efter år, men det gør jeg ikke. Jeg er mest til forandringer. At skabe nyt eller lave om,” forklarer Lasse Munk Madsen.

Men skal han så lave en masse om på Health?

”Mit gæt er, at det skal jeg ikke. Det har ikke været et af hovedtemaerne i min ansættelsesproces. Jeg er ikke hyret ind til at lave en turn-around eller en ny organisationskultur, så det vil overraske mig, hvis jeg skal stå for en paladsrevolution.”

Den nørdede side

En af Lasse Munk Madsens næste udfordringer bliver at lære det sundhedsvidenskabelige fakultet af kende. Og han har ingen planer om at begrænse sig til administrationen.

”Jeg er altid fagligt nysgerrig. Den første direktør, der ansatte mig i TDC, mente, at hans økonomer skulle have forstand på teknik. Og det motto har jeg taget med mig - man skal vide, hvad man har med at gøre,” siger han.

”Jeg skal ikke til at lave tandfyldninger, men jeg glæder mig til at møde mennesker med helt andre fagligheder og se, hvad de brænder for, hvordan deres rutiner er, og hvordan jeg kan hjælpe dem med at gøre deres arbejde bedre.”

Den faglige nysgerrighed gør også, at bogen The Modern Data Warehouse in Azure, der handler om cloudløsninger, lige nu ligger på bordet derhjemme.  

”Det er min nørdede side. Et af mine ansvarsområder på Aarhus Tech er IT og Business Intelligence, og når vi hyrer konsulenter, er det rart at kunne give dem fagligt modspil. Jeg har også engang måttet læse en bog om transport-protokoller i fiberkabler, da jeg som økonom skulle med i et projekt om det.”

Men der ligger også anden litteratur på natbordet. For selv om Lasse Munk Madsen har fundet sin niche inden for ledelse og økonomi, drømmer han om meget andet end procesoptimering og budgetter.

”Jeg læser meget - alt fra krimier til historiske bøger og biografier. Jeg har for nylig læst de historiske krimier bag tv-serien Babylon Berlin, men til min store fortrydelse er de to sidste bøger endnu kun udkommet på tysk, og der er mit tyske alligevel lidt for rustent.”

 

Som administrationschef skal Lasse Munk Madsen referere til fakultetets dekan og universitetets direktør. Vil du vide mere om, hvad han skal lave? Læs jobopslaget til stillingen her.


6 spørgsmål til Privat-Lasse

Hvad laver du, når du har fri?

Jeg går til motionsboksning hos BM Boxing i Viby. Klubben er fantastisk, fordi der er unge og gamle, mænd og kvinder, folk med lange eller korte uddannelser, med mange eller ingen tatoveringer, og vi er fælles om boksningen. Det handler ikke om at slå hinanden, vi bokser mest på en sæk eller en plade. Da jeg ikke er bygget til at løbe på nogen måde, skal jeg lave noget andet for at holde mig i form, og jeg kan godt lide den fysiske udmattelse, som boksning giver.

Hvad kan gøre dig glad?

Når jeg står og kigger ud over byen i solskin fra vores tagterrasse, som jeg gjorde her til morgen, så tænker jeg, at det bliver en god dag.

Hvad kan gøre dig vred?

Når folk ikke har respekt for andre mennesker og for grænser – eller når nogen træder hen over folk for at promovere sig selv.

Hvem ville du helst spise middag med?

Frederik Andersen, som er den første danske ishockeymålmand i NHL. Jeg har selv en baggrund som ishockeymålmand, og jeg trænede mange gange om ugen, indtil jeg blev 17 år og skulle gøre noget seriøst med min gymnasietid. Men hvordan havde livet været, hvis man havde haft evnerne og modet til at gå den vej? Det kunne være spændende at høre om.

Hvad er din guilty pleasure?

Min favoritspise er KEX, som er en svensk chokoladebar. Den består af en sprød vaffel, som er overtrukket med mælkechokolade, og hvis jeg kan få fingre i den, køber jeg den altid.

Hvad er dit yndlingssted i verden?

Korsika. Det er en fantastisk flot ø og et rart sted at være. Selvom Korsika hører til Frankrig, ligger øen tættere på den italienske kyst, og jeg kan rigtig godt lide blandingen af de to kulturer. Man kan være i en lille by, der er meget fransk, og så kan man køre 10 km og komme til en italiensk by. Vi har holdt sommerferie der i mange år, så jeg forbinder stedet med rigtig mange gode oplevelser.