Hvem skal være Healths nye Honorary Skou-professorer?

Efter særdeles gode erfaringer med at adjungere professorer fra internationale top-universiteter som såkaldte Honorary Skou-professorer har dekanatet på Health besluttet at forlænge initiativet med en ny udpegningsrunde. Indstillinger fra fagmiljøerne skal være dekanatet i hænde senest den 10. oktober i år.

Honorary Skou-professorer og deres champions ved indsættelsesceremonien i oktober 2019. Foto: Søren Kjeldgaard

I disse måneder er det tre år siden, at 47 professorer fra internationale universiteter formelt blev indsat som Honorary Skou-professorer på Health ved en ceremoni i Søauditorierne.

Initiativet med at adjungere en stribe top-forskere blev sat i søen af dekanatet i 2018 som en strategisk indsats, der skulle styrke samarbejdet med førende forskningsenheder i udlandet – fx ved at etablere flere fælles forskningsprojekter og fondsansøgninger, give nye perspektiver på undervisning og ph.d.-vejledning og i det hele taget skabe bedre og tættere relationer til forskere fra nogle af verdens bedste universiteter.

Og det er lykkedes til fulde, viser evalueringerne fra de såkaldte ”champions”, som er Health-forskere, der fungerer som Honorary Skou-professorernes akademiske kontaktpersoner og primære samarbejdspartnere.

Læs mere om erfaringerne fra samarbejdet mellem HSP’er og champions

Derfor har dekanatet besluttet at udpege nye Honorary Skou-professorer eller ”HSP’er” som de forkortes til i daglig tale.

Processen begynder med en indstilling fra fagmiljøerne:

  • Indstillingerne skal være aftalt med og godkendt af institutleder, og de skal også indeholde navnet på den champion, der er Skou-professorens faglige kontaktperson.
  • Indstillingerne skal ske via indstillingsskemaet (på engelsk) og sendes samlet af instituttet til tanja.hansen@au.dk senest den 10. oktober 2022. Institutleder og sekretariatsleder har indstillingsskemaerne.
  • Dekanatet vurderer indstillingerne – også med blik for den samlede kønsbalance – og giver en endelig tilbagemelding i begyndelsen af november.

Honorary Skou-professorerne er adjungeret for en femårig periode. Adjungeringsperioden for mange af de nuværende Honorary Skou-professorer udløber i 2023, men der er mulighed for genudpegning. Det foregår dog i en særskilt proces.

Dekanatet planlægger desuden at holde en officiel indsættelsesdag i 2023 for nye og nuværende Honorary Skou-professorer.

Se listen over de nuværende 47 Honorary Skou-professorer

Krav til indstilling af nye Honorary Skou-professorer

  • Skal være fra et udenlandsk universitet i top-100 eller en tilsvarende højt estimeret specialiseret institution
  • Skal være ansat som professor på sit hjemuniversitet
  • Dekanatets behandling gør det ud for en faglig vurdering (dvs. der skal ikke nedsættes et bedømmelsesudvalg)
  • Skal have en ”champion” (faglig kontaktperson)
  • Adjungeringen udløser 20.000 kr. (engangsbeløb) til instituttet til rejseudgifter mv.
  • En ærestitel for 5 år, ikke en ansættelse
  • Titlen kan bortfalde, hvis universitetsansættelsen i udlandet ophører.

Se retningslinjerne på fakultetets hjemmeside

Kontakt

International rådgiver Tanja Hansen
Aarhus Universitet, Administrationscenter Health – Fakultetssekretariatet
Mobil: 93 50 81 08
Mail: tanja.hansen@au.dk

Oops, an error occurred! Code: 20240502141701b150e889