Nyhedsbrev / Newsletter January 2023

Nyheder og information fra instituttet / News and information from the department

Kære alle

Hermed årets første nyhedsbrev, der indeholder lidt forskelligt om blandt andet næste fase i arbejdet med at implementere en ny fælles strategi for den kliniske forskning, som IKM og Health har udarbejdet sammen med AUH. Og så er der nyt dilemmaspil på vej som en af de opfølgende indsatser på KVNFO-rapporten, der blev præsenteret sidste forår. I vil også kunne læse om et nyt tværfagligt forskningsnetværk, der har fokus på kræft, og som bliver fakultetets sjette af slagsen samt lidt om de syv nye Skou-professorer, der for nyligt er blevet tilknyttet IKM.

Dilemmaspil skal starte diskussion om grænser og magtstrukturer
Sidste år svarede hver fjerde kvindelige IKM-ansatte, at hun havde oplevet forskelsbehandling på baggrund af køn, og hver femte havde oplevet uønsket seksuel opmærksomhed på jobbet. Det er uacceptabelt, og vi er i ledelsen i gang med flere indsatser for at komme den slags adfærd til livs. Først og fremmest er det vigtigt, at vi taler om hinandens grænser og blinde vinkler. Derfor lancerer vi om kort tid et nyt dilemmaspil, som skal gennemføres i alle afdelinger. Spillet er allerede testet af både lederkreds og enkelte fagmiljøer og består af en række virkelige scenarier, der skal danne grundlag for drøftelser, der kan være med til at ændre uhensigtsmæssig adfærd, så alle oplever en inkluderende arbejdskultur.
Forskningsledere og lærestolsprofessorerne vil få ansvaret for at få gennemført workshoppen ude i forskningsgrupperne, og planen er, at alle afdelinger skal have gennemført spillet inden sommerferien. I vil høre mere herom snart. Eventuelle spørgsmål i denne forbindelse rettes til viceinstitutleder Ellen-Margrethe Hauge på mail ellen.hauge@clin.au.dk. Den nuværende medieopmærksomhed på Ph.d. studerende og medforfatterskaber på videnskabelige publikationer spiller jo direkte ind i det første dilemmaspil vi lancerede på IKM om forskningsintegritet. Det er glædeligt at IKM har været på forkant med den aktuelle problemstilling og jeg vil igen opfordre til at ”Spillet” gennemføres i jeres miljøer med jævne mellemrum (mindst en gang om året).

Nu starter implementering af fælles forskningsstrategi
Som beskrevet i tidligere nyhedsbreve har IKM, Health og AUH lavet en ny fælles strategi for den kliniske forskning, som udstikker en fælles retning og klar vision for, hvordan vi i fremtiden kan løfte sundhedsforskningen til et endnu højere niveau.
Repræsentanter på forskellige niveauer fra både AUH, IKM og Healths øvrige institutter har alle været involveret i arbejdet, og I vil alle få mulighed for at læse strategien gennem i sin helhed.
I mellemtiden er arbejdet med at få implementeret strategien så småt begyndt. I den forbindelse skal der lyde en stor tak til alle jer, der har vist interesse for at sidde i de implementeringsgrupper, der i løbet af kort tid skal i gang med at operationalisere de fire spor, som strategien består af. Implementeringsgrupperne vil få brug for hjælp, input og feedback, og jeg vil opfordre alle til at bidrage – hvad enten det drejer sig om udarbejdelse af analyser, nye samarbejder mellem afdelingerne eller noget helt andet.

Nyt netværk for kræftforskning ser snart dagens lys
I et forsøg på at optimere videndeling og tværfaglige forskningssamarbejde indenfor kræft etablerer Health i løbet af foråret et nyt forskningsnetværk, der bliver seneste tilføjelse til fakultetets fem eksisterende netværk.
Initiativtagerne til netværket for cancerforskning er klinisk lærestolsprofessor Signe Borgquist, og professor Martin Roelsgaard Jakobsen fra Institut for Biomedicin, der nu blandt andet vil skabe bro mellem den prækliniske forskning, der foregår i Universitetsparken og den kliniske forskning, der sker på hospitalerne. Alle er velkomne i netværket, der bliver en platform, hvor både forskere og studerende fra forskellige discipliner kan dele deres viden og skabe et dynamisk miljø, hvor nye idéer kan opstå og forhåbentlig afføde nye innovative måder at bekæmpe kræft. Som medlem vil du få mulighed for at deltage i workshops og seminarer, samarbejde med kolleger fra andre discipliner og få adgang til de nyeste forskningsresultater inden for kræftforskning. Du vil også få mulighed for at præsentere dit eget forskningsarbejde for medlemmerne af netværket og få feedback fra andre eksperter på området.
Netværket forventes at holde sit første årsmøde i løbet af sommerhalvåret 2023. Læs mere på fakultetets hjemmeside. Til alle, der er interesseret i at vide mere om, hvordan andre institutter arbejder med præklinisk kræftforskning, vil jeg opfordre til at deltage i ”National Symposium on Preclinical Models in Cancer Research”, som foregår i Søauditorium ”Merete Barker” d. 3. marts. Frist for tilmelding er 6. februar.

Sæt kryds i kalenderen 2. marts: AU holder ligestillingskonference
Både på fakultetet og lokalt her på instituttet arbejder vi for at skabe det bedst mulige arbejdsmiljø for alle ansatte. Særligt udfordringer omkring oplevelser med forskelsbehandling på baggrund af køn og uønsket seksuel opmærksomhed har været på dagsordenen på ledermøder det seneste år, efter at KVINFO offentliggjorde en stor rapport om arbejdsmiljøet på IKM.
Vi følger - som det også er beskrevet i dette nyhedsbrev - selv op på rapporten med en række indsatser. I mellemtiden kan vi alle blive inspireret, når universitetet afholder Diversitets- og ligestillingskonference.
Konferencen begynder i Aulaen for alle medarbejdere med tre oplægsholdere, der bidrager med erfaringer fra forskellige sektorer. Læs mere om arrangementet her.
Du tilmelder dig til konferencen via dette link. Se programmet her.

IKM har fået syv nye Skou-professorer
Health har netop udnævnt 18 internationale forskere til at få titlen som Honorary Skou-professor, hvoraf de syv er tilknyttet Institut for Klinisk Medicin. Målet med denne gruppe særlige adjungerede professorer er at bringe nye perspektiver til undervisningen, styrke relationer til forskningsenheder i udlandet og etablere fælles forskningsprojekter og fondsansøgninger. Som Skou-professor deltager man aktivt i de sundhedsvidenskabelige institutters faglige arbejde – eksempelvis som gæsteunderviser, som medansøger til fonde eller som gæsteforelæser til symposier og konferencer. Her følger navnene på de syv nye Skou-professorer, der er tilknyttet IKM:

  • Christian Otte, Charité University Medicine Berlin.
  • Christoph U. Correll, Charité University Berlin.
  • David Burgner, The University of Melbourne.
  • Ferdia Aidan Gallagher, Cambridge University.
  • Timothy L. Lash, Emory University.
  • Andrew Harkin, Trinity College Dublin.
  • Simon Lal, University of Manchester

Læs mere om Skou-professorerne her

Dekanatet besøger IKM til foråret
Sæt allerede nu kryds i kalenderen 16. maj, hvor dekan Anne-Mette Hvas vil besøge IKM som led i dekanatets besøgsrunde på alle fakultetets institutter. Besøget vil blive afviklet som stormøde, hvor både instituttet og dekanatet vil holde et oplæg. Herefter vil der blive en åben drøftelse, hvor instituttets ansatte vil få mulighed for at stille spørgsmål om alt inden for emnerne forskning og uddannelse. I har også mulighed for at indsende spørgsmål til dekanatet inden besøget. Spørgsmål skal indsendes til chefsekretær Julie Harriet Pedersen på julieharriet@clin.au.dk. Dekanatsbesøget erstatter det virtuelle medarbejdermøde, der skulle være afholdt til foråret.

Deltag i årets store formidlingskonkurrence for ph.d.er
Siden 2013 har nyslåede ph.d.er haft mulighed for at dyste om at være bedst til at formidle deres forskning i Ph.d. Cup’en. Igen i år går DR, Lundbeckfonden og Dagbladet Information sammen om at udvælge og kåre talenter, som ikke alene evner at udføre solid, samfundsrelevant forskning, men som også er i stand til at gøre deres resultater forståelige for et bredere publikum. Der udvælges 25 deltagere, hvoraf fem får chancen for en finaleplads i et stort kåringsshow, der afholdes i DR’s koncerthus til foråret. Dommerkomitéen tilstræber at udvælge de fem finalister, så de fire hovedområder sundhed, naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab er repræsenteret.
Læs mere om Ph.d. Cup, og hvordan du tilmelder dig her. Fristen er 1. marts. 2023.

Venlig hilsen
Jørgen Frøkiær


Dear All

This year’s first newsletter contains information about the next phase in the work to implement a new joint strategy for clinical research, which IKM and Health have prepared together with AUH. And then there is a new dilemma game on the way as one of the follow-up efforts to the KVNFO report that was presented last spring. You will also be able to read about a new interdisciplinary research network that focuses on cancer, which will be the faculty's sixth of its kind, as well as a little about the seven new Skou professors who have recently been associated with IKM.

Dilemma games should start discussion about boundaries and power structures
Last year, one in four female IKM employees answered that she had experienced discrimination based on gender, and one in five had experienced unwanted sexual attention on the job. It is unacceptable, and we in the management are making several efforts to put an end to this kind of behavior. First of all, it is important that we talk about each other's limits and blind spots. That is why we will soon be launching a new dilemma game, which must be implemented in all departments. The game has already been tested by both management circles and individual professional environments and consists of a number of real-life scenarios that should form the basis for discussions that can help change inappropriate behavior so that everyone experiences an inclusive work culture. Research leaders and the chair professors will be given the responsibility of facilitating the workshop among the research groups, and the plan is for all departments to have completed the game before the summer holidays. You will hear more about this soon. Any questions in this connection should be addressed to deputy head of department Ellen-Margrethe Hauge at ellen.hauge@clin.au.dk. The current media attention on PhD students and co-authorships on scientific publications play directly into the first dilemma game we launched at IKM about research integrity. It is gratifying that IKM has been at the forefront of the current issue and I would like to again encourage the "Game" to be carried out in your environments at regular intervals (at least once a year).

Implementation of the joint research strategy is now starting
As described in previous newsletters, IKM, Health and AUH have drawn up a new joint strategy for clinical research, which sets out a common direction and clear vision for how we can take health research to an even higher level in the future.
Representatives at various levels from both AUH, IKM and Health's other departments have all been involved in the work, and you will all have the opportunity to read the strategy in its entirety. In the meantime, the work to implement the strategy has slowly begun. In this connection, a big thank you must go to all of you who have shown an interest in sitting in the implementation groups, which will soon start operationalizing the four tracks that the strategy consists of. The implementation groups will need help, input and feedback, and I would encourage everyone to contribute – whether it is the preparation of analyses, new collaborations between the departments or something else entirely.

New network for cancer research will soon see the light of day
In an attempt to optimize knowledge sharing and interdisciplinary research collaboration within cancer, Health is establishing a new research network during the spring, which will be the latest addition to the faculty's five existing networks.
The initiators of the network for cancer research are clinical chair professor Signe Borgquist, and professor Martin Roelsgaard Jakobsen from the Department of Biomedicine, who will now, among other things, create a bridge between the preclinical research that takes place in the University Park and the clinical research that takes place in the hospitals. Everyone is welcome in the network, which will be a platform where both researchers and students from different disciplines can share their knowledge and create a dynamic environment where new ideas can arise and hopefully give birth to new innovative ways to fight cancer. As a member, you will have the opportunity to participate in workshops and seminars, collaborate with colleagues from other disciplines and have access to the latest research results in cancer research. You will also have the opportunity to present your own research work to the members of the network and get feedback from other experts in the field.

The network is expected to hold its first annual meeting during the summer term 2023. Read more on the faculty's website. To everyone who is interested in knowing more about how other institutes work with preclinical cancer research, I would encourage you to participate in the "National Symposium on Preclinical Models in Cancer Research", which takes place in the Søauditorium "Merete Barker" on March 3. The deadline for registration is  February 6.

Mark your calendars for March 2: AU holds an equality conference
Both at the faculty and locally here at the department, we work to create the best possible working environment for all employees. In particular, challenges around experiences with discrimination based on gender and unwanted sexual attention have been on the agenda at management meetings in the past year, after KVINFO published a large report on the working environment at IKM. We follow up - as is also described in this newsletter - on the report ourselves with a number of initiatives. In the meantime, we can all be inspired when the university holds the Diversity and Equality Conference. The conference begins in the Auditorium for all employees with three presenters who contribute experiences from different sectors. Read more about the event here. You register for the conference via this link. See the program here.

IKM has gained seven new Skou professors
Health has just appointed 18 international researchers to the title of Honorary Skou professor, seven of whom are affiliated with the Department of Clinical Medicine. The goal of this group of special adjunct professors is to bring new perspectives to teaching, strengthen relationships with research units abroad and establish joint research projects and funding applications. As a Skou professor, you actively participate in the professional work of the health science departments - for example as a guest lecturer, as a co-applicant for foundations or as a guest lecturer at symposia and conferences. Here are the names of the seven new Skou professors who are affiliated with IKM:

• Christian Otte, Charité University Medicine Berlin.

• Christoph U. Correll, Charité University Berlin.

• David Burgner, The University of Melbourne.

• Ferdia Aidan Gallagher, Cambridge University.

• Timothy L. Lash, Emory University.

• Andrew Harkin, Trinity College Dublin.

• Simon Lal, University of Manchester

Read more about the Skou professors here

The dean's office will visit IKM this spring
Mark your calendars now for May 16, when dean Anne-Mette Hvas will visit IKM as part of the dean's round of visits to all the faculty's departments. The visit will be conducted as a large meeting, where both the department and the dean's office will give a presentation. Afterwards, there will be an open discussion, where the departments employees will have the opportunity to ask questions about everything within the subjects of research and education. You also have the opportunity to submit questions to the dean's office before the visit. Questions should be sent to chief secretary Julie Harriet Pedersen at julieharriet@clin.au.dk. The dean's office visit replaces the virtual staff meeting that should have been held in the spring.

Participate in this year's major communication competition for PhDs
Since 2013, newly minted PhDs have had the opportunity to compete to be the best at communicating their research in the PhD cup. Again this year, DR, the Lundbeck Foundation and Dagbladet Information are joining forces to select and award talents who are not only able to carry out solid, socially relevant research, but who are also able to make their results understandable to a wider audience. 25 participants are selected, five of whom get the chance for a final place in a large selection show, which will be held in DR's concert hall in the spring. The judging committee aims to select the five finalists, so that the four main areas of health, natural sciences, humanities and social sciences are represented.

Read more about PhD Cup and how to register here. The deadline is March 1 2023.

Best regards
Jørgen Frøkiær

Oops, an error occurred! Code: 20240329154321940eac40